Ange ditt sökord

Nu är PVC-golven under granskning för ftalater

Nu är PVC-golven under granskning för ftalater

Ftalater finns i PVC-golv och kan tas upp i kroppen av spädbarn. Ftalater kan ge upphov till bland annat astma och allergier. 

Annons:

Spädbarn som befinner sig på golvet kan ta upp de farliga ämnena från det mjukgjorda PVC-golvet som finns både i din bostad och även på många öppna förskolor runt om i landet. 

Vad är ftalater?

Ftalater är en grupp kemikalier som finns i olika typer av byggnadsmaterial och i vanliga konsumtionsvaror såsom leksaker, rengöringsmedel och i en del förpackningar gjorda av plast. Ftalater misstänks kunna störa ut kroppens hormoner och relateras till flertalet kroniska sjukdomar hos barn, som exempelvis astma och allergi. Golvmaterial av mjukgjord PVC innehåller ftalater och har sedan tidigare studier visat sig vara en viktig källa för ftalater i inomhusdamm. 

Ny undersökning gjord på PVC-golv

Man har nyligen gjort en undersökning på PVC-golv och miljöer i bostäder och undersökt hur ftalater tas upp av spädbarn. I undersökningen samlade man in urin från 83 slumpmässigt utvalda barn i åldern två och sex månader i Värmland. Man samlade även in data om golvmaterial och bostaden, familjens livsstil och individuella faktorer för barnet. 

Resultatet av undersökningen

Man fann flera olika typer av ftalater i barnens urin och halten av vissa ftalater visade sig vara högre i urin hos barn som hade PVC-material på golvet i sina sovrum. Nivåerna av vissa ftalater var lägre hos tvåmånaders barn om de enbart ammades utan tillägg. 

Sedan tidigare har man även haft kännedom av att upptaget av ftalater hos spädbarn varit relaterat till leksaker och nappflaskor, men efter denna undersökning så ser man att ftalater även kan relateras till vilket golvmaterial man har hemma. Med andra ord så är det inte bara genom föda som de giftiga ämnena kan tas upp, utan även genom inandning och genom huden. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: