Ange ditt sökord

Nervcell hindrar skenande hjärnaktivitet

Nervcell hindrar skenande hjärnaktivitet

Miljontals nervsignaler pilar mellan hjärnans celler varje sekund. Kommunikationen är intensiv och varje enskild cell träffas av en mängd signaler samtidigt. Ett av vetenskapens mysterium har länge varit cellerna klarar sig från överstimulering och trafikkaos.

Annons:

Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt en ny mekanism för hur hjärnan håller sin nervaktivitet i schack.

Den mänskliga hjärnan består av ungefär hundra miljarder nervceller som är sammanlänkade med hjälp ungefär tio biljoner små kommunikationspunkter, som också kalllas synapser. Aktiviteten i detta fascinerande komplexa nätverk regleras genom en dynamisk balans mellan aktiverande signaler, som överförs vid en viss typ av synapser och dämpande som överförs vid en annan typ av synapser.

Obalans mellan retande och hämmande aktivitet är kopplad till sjukdomar som till exempel epilepsi, schizofreni och ångest. Trots att aktiverande synapser är långt vanligare än hämmande synapser är systemet i regel i balans. Exakt hur hjärnan lyckas med detta konststycke är en gåta för forskarna.

Forskare vid Karolinska Institutet och har tillsammans med schweiziska forskare nu upptäckt en funktion som hindrar den vanligaste typen av nervceller i hjärnbarken, pyramidcellerna från att överaktiveras. Resultaten visar att en ovanligare celltyp, Martinotticeller fungerar som en sorts säkerhetsmekanism. Cellernas uppgift är också att länka samman flera pyramidceller.

När en Martinotticell tar emot signaler över en viss frekvens svarar den med att skicka tillbaka lugnande (dämpande) signaler som tystar omkringliggande pyramidceller. Martinotticellerna ser alltså till att pyramidcellerna bara hör ”en röst” i taget. Gilad Silberberg, en av forskarna bakom studien, tror att mekanismen är nödvändig för att undvika exempelvis epilepsi.

– Epilepsi kännetecknas av en överaktivering av pyramidceller i hjärnbarken, vilket är precis vad denna mekanism förhindrar. Möjligen hänger epilepsi ihop med att det finns för få Martinotticeller eller för lite Martinotticellaktivitet i hjärnan, säger Gilad Silberberg.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 2 2007

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: