Ange ditt sökord

Minskad förekomst av eksem hos barn med nyttiga bakterier

Minskad förekomst av eksem hos barn med nyttiga bakterier

Förekomsten av allergisk sjukdom ökar fortlöpande i västvärlden. Orsaken är ännu oklar men en intressant teori är den så kallade hygienhypotesen.

Annons:

Den menar att den idag noggranna hygienen gör att vårt immunförsvar inte stimuleras i tillräcklig grad av olika bakterier, inklusive probiotiska bakterier. I studien deltog 159 kvinnor i slutet av graviditeten. De fick slumpmässigt 2 kapslar med Lactobacillus rhamnosus GG eller 2 placebokapslar fyra veckor innan förlossningen. En uppföljning av barnen efter 2 år visade att de som fått den probiotiska bakterien hade klart lägre förekomst av eksem. En ny uppföljning vid 4 års ålder visade att barnen till mammor som fått probiotika hade 43 procents lägre förekomst av eksem (Kalliomäki M et al 2003).
I en annan aktuell studie fick barn i åldern 1-13 år antingen en blandning av Lactobacillus rhamnosus och Lactibacillus reuteri eller placebo under 6 veckor (Rosenfeldt et al 2003). Efter den aktiva behandlingen sågs en klar förbättring av eksemet hos 56 procent av barnen medan förbättringen i placebogruppen endast sågs hos 15 procent. Förklaringen till den skyddande effekten av probiotika antas vara en positiv inverkan av de tillförda bakterierna på immunförsvaret i tarmen något som positivt påverkar hela kroppens immunförsvar. Följden kan vara bra balans mellan Th1/Th2-systemet och minskad bildning av allergiframkallande immunglobulin E (IgE).

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. För att ladda ned boken
klicka här!

Gå till nästa kapitel här

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: