Ange ditt sökord

Legitimerad dietist Sofia Antonsson  Foto: Sandra Birgersdotter

Legitimerad dietist Sofia Antonsson Foto: Sandra Birgersdotter

Magexperten: “Genom små förändringar kan man uppnå underverk”

Fyra snabba frågor om mag- och tarmhälsa till legitimerad dietist Sofia Antonsson. 

Annons:

Magen och tarmen spelar en större roll för vår livskvalitet än vad många kanske tror.

Varför är det så viktigt att prata om magen och tarmen? 

Magen är så otroligt viktig för vårt välbefinnande. Alltför många går omkring med en mage som inte är bra utan att veta om vad det är som är fel. Det är viktigt att vi utgår från oss själva också, det är alltför mycket fokus på olika dieter eller livsstilar, saker som tar både tid, pengar och energi att sätta sig in i och genomföra. Ofta blir det ju att man struntar i det då.

Vad bör man lyfta fram när det kommer till tarmhälsa?

Både orsaker och vad man kan göra åt det. Genom att prata om orsakerna till negativ tarmhälsa kan man också belysa problematik som överdrivet antibiotikaanvändande och vad vi stoppar i oss. Men vi behöver också våga prata om det som många kanske anser som pinsamt som goda toalettvanor, en enkel sak som kan förbättra vardagen för många. Samtidigt är det viktigt att inte glömma att vi många gånger kan göra något åt vår tarmhjälsa, det är du och din tarm, ingen annan.

Vad är det viktigaste att fokusera på just nu när det kommer till mag- och tarmhälsa?

På Belly Balance hjälper vi främst med människor med IBS och orolig mage att äta rätt och stresshantera så att deras magar blir lugna och glada. Det gör vi genom programmet magbalans där vi kombinerar kostbehandlingen FODMAP med stresshantering. För oss är det viktigt att visa att det faktiskt finns bra hjälp att få idag och vi ser särskilt en ökning av IBS och psykisk ohälsa bland unga kvinnor, med andra ord en viktig grupp att hjälpa. Jag och min kollega Jeanette är båda legitimerade dietister med många års klinisk erfarenhet av att behandla personer med IBS.

Hur kan man inspirera andra när det kommer till mag- och tarmhälsa?

Jag är ofta ute och föreläser om hälsotrender, tarmbakterier och gluten. Mag- och tarmhälsa kan vara så mycket och mitt mål är att kommunicera balans och enkelhet. Många gör det här med kost och hälsa till ett alldeles för avancerat moment och då är det lätt att strunta i alltihopa. Jag vill gärna hellre lägga till i stället för att ta bort till exempel, ett par matskedar linser till varje måltid är till exempel en bra start. Genom små förändringar kan man uppnå underverk, och i takt med att symtomen från magen minskar, ökar motivationen att fortsätta förändringen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: