Ange ditt sökord

Leva med migrän – som ett tufft jobb utan semester

Leva med migrän – som ett tufft jobb utan semester

Att tacka nej trots att man vill vara med. Att alltid ställa sig frågan kan jag göra det här idag. Att motvilligt inse att ett nytt avbrott är i antågande, avbrott då det gör riktigt ont. Det är migrän. – Det går att leva bra numer men kräver rätt medicin och ett ständigt hårt arbete som bara ligger hos mig, menar Svea Olofsdotter.

Annons:

När jag vaknar jag med huvudvärken i bakhuvudet handlar det om att snabbt få en spruta. Smärtan är obeskrivligt stark just då, berättar Svea Olofsdotter. Migrän har hon haft minst en gång i veckan så länge hon kan minnas.

– På jobbet finns en stor förståelse för att man ibland måste gå undan en eller komma lite senare, berättar hon. Som verksamhetsansvarig på Migränförbundet har hon satsat stort på att förbättra livet för både sig själv och andra med migrän.

Bra vardag

– Idag har jag en bra vardag. Men det är resultatet av en lång tids eget arbete. Att inse kroppens begränsningar och sedan våga leva efter dem tar tid. De mediciner som finns tillgängliga idag underlättar dessutom betydligt, menar hon.

Migränattacken är märkligt påtaglig till sin natur. En prasslande tidning eller en glipa i persiennen uppfattas inte som ljud respektive ljus utan väcker en skärande smärta. Varje rörelse gör mycket ont, späder på illamåendet och leder inte sällan till kräkning. Smärtan anses vara så stark att många av oss skulle tillskriva ett anfall av migrän som det värsta vi någonsin varit med om.

Frisk mellan attacker

Migrän kommer i form av attacker, däremellan är man helt frisk. Växlingen mellan sjuk och frisk sker inom loppet av någon timme.

– Va, kan du inte komma du var ju helt okej för bara en stund sedan! En vanlig missuppfattning i migränikerns omgivning.

– Fullt förståelig men stressande, menar Svea Olofsdotter. Hur svår attacken är och hur länge den varar är individuellt. Många har en eller två attacker varje månad, ligger till sängs någon dag och får bra effekt av vanliga huvudvärkstabletter. Men en stor grupp migräniker får attacker många gånger per månad, saknar helt effekt av vanliga huvudvärkstabletter och ligger sjuka i flera dygn.

Inte rädd

– Om jag är rädd? Nej, jag har haft det här så länge jag kan minnas. Besviken eller arg kan jag vara ibland, men inte rädd. Fast utan dagens mediciner hade det varit betydligt svårare, medger hon.

– Det är ytterst viktigt att behandla migränattacken med rätt medicin och rätt beredningsform, menar professor Carl Dahlöf. Har effekten av vanliga huvudvärkstabletter uteblivit vid tre anfall skall patienten få möjlighet att använda så kallade specifika migränmediciner.

Orsak ej fullt känd

Orsaken bakom migrän är fortfarande inte fullt känd. Hjärnan tycks ställa extra krav på en jämn rytm när det gäller sömn, matvanor och hormoner, hos migränpatienten. För mycket respektive för lite sömn, missade måltider eller fallande östrogennivåer inför menstruationen är exempel på utlösande faktorer.

– Stress i olika former är ett extra stort bekymmer för migränpatienten. Det gäller såväl frustration på arbetsplatsen som mobbing i skolan, berättar professor Carl Dahlöf. Stress påkallar stor uppmärksamhet i kroppen och det är stor skillnaden mellan ett ihållande stresspåslag under arbetsdagarna och det lugn som sedan infinner sig ledig tid.

Fast i ekorrhjul

Som ung förskolelärare, småbarnsmamma och politiskt aktiv var Svea Olofsdotter fast besluten att ta del av det hennes egen mamma aldrig haft chans till.

– Jag hade inte tid att ha migrän. Tyckte om att jobba och ville naturligtvis vara lika bra på alla plan, både hemma och på jobbet.

Beroende

Hon tog en läkemedlet ergotamin i förebyggande syfte varje kväll, trots att det egentligen är en medicin som bara skall användas under själva anfallet.

– Jag tyckte inte att jag hade något val. Allt handlade om att klara sig igenom nästa dag. Gick som i en dvala med ständigt illamående och en molande huvudvärk. Den dagliga tablettkonsumtionen blev till ett behov som till slut krävde en längre sjukhusvistelse fylld av svåra smärtor och ångest för att bli kvitt.

– Det är faktiskt svårt att beskriva, jag har aldrig varit med om värre varken förr eller senare.

– Det kan inte nog poängteras hur lätt det är att hamna där, säger Svea Olofsdotter. Även om man inte har så täta anfall som jag hade då.

Överkonsumtion vanligt

Ergotamin var länge det enda alternativet vid svårare migrän. Medicinen måste tas vid absolut första tecknet på migränhuvudvärk, något som kan vara svårt eftersom många attacker startar som vanlig huvudvärk. Därför blir lätt för många tabletter. Även om dagens mediciner inte medför samma risk för beroende så betecknas det fortfarande som ett problem. Migräniker tycks vara särskilt känsliga för överkonsumtion av mediciner och drabbas av en mer eller mindre daglig huvudvärk.

– Man räknar med att fyra procent av alla med någon form av huvudvärksjukdom får daglig huvudvärk till följd av överkonsumtion av mediciner, berättar professor Carl Dahlöf.

Nytt liv med ny medicin

Kort efter avgiftningen fick Svea Olofsdotter pröva en alldeles ny medicin.

– Minns att jag åkte in vid ett av anfallen, hamnade på en brits och någon gav mig en spruta – känslan därefter var otrolig – smärtan bara försvann! Genom att dra samman utvidgade blodkärl i huvudet och delvis återställa de tillfälliga förändringar som ger upphov till migränsmärta, gav medicinen sumatriptan en effekt man aldrig tidigare stött på. Inom loppet av minuter hävdes både smärta och illamående när medicinen gavs via injektion.

– Patienter benämner ofta händelser i livet som före eller efter triptanerna, berättar professor Carl Dahlöf. Idag finns flera triptaner tillgängliga och det är nu möjligt att ta tablett, nässpray, stolpiller eller spruta. Trots att triptanerna har likartad struktur har det visat sig att ett alternativ kan vara perfekt för någon men inte alls fungera för någon annan. Det är därför viktigt att pröva sig fram.

Gör jobbet själv

– Visst betyder triptanerna otroligt mycket, jag fick ju plötsligt möjlighet att planera livet. Men att enbart mota sjukdomen med hjälp av mediciner är som tidigare nämnts inte hållbart. Det handlar om något så svårt som att ändra sitt liv. Under alla läkarbesök genom åren fick jag höra just detta, berättar Svea Olofsdotter.

– Det var naturligtvis rätt – problemet var att ingen berättade hur eller på vilket sätt. Efter alla år med migrän råder hon genom sitt arbete många i samma situation.

– Ta en ordentlig fundering på hur det ser ut omkring dig. Vad accepterar din kropp? Låt det bli regelboken. Gå vidare till hur du når en balans. Vad som behöver ändras? Våga vara obekväm. Att sluta bry sig om vad andra tycker och hur de ser på en är en av grundpelarna, menar Svea.

– Jag bokar av aktiviteter om jag måste, jag går hem tidigare och jag avsäger mig ansvar om jag känner att jag behöver det. Det fungerar, världen rämnar inte och jag mår bra!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Migrän? Gör Migräntestet!
6 augusti, 2020 Hjärnan & Nerver

Migrän? Gör Migräntestet!

Gör Migräntestet idag - 12 snabba frågor som tar reda p...

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad
13 juli, 2020 Hjärnan & Nerver

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad

Duchennes muskeldystrofi (DMD) är inte bara den vanliga...

Håll hjärnan i trim med träning
15 juni, 2020 Hjärnan & Nerver

Håll hjärnan i trim med träning

Soffpotatisar bör göra sig besväret att röra på sig, om...

Annons:
Migräntestet: “Få migränpatienter får hjälpen de vill ha”
20 maj, 2020 Hjärnan & Nerver

Migräntestet: “Få migränpatienter får hjälpen de vill ha”

Nu kan du kostnadsfritt göra Migräntestet för att ta re...

Fett från buken kan hjälpa kroppen läka skadade muskler
14 maj, 2020 Hjärnan & Nerver

Fett från buken kan hjälpa kroppen läka skadade muskler

Genom att spruta in stamceller från en persons buk- och...

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)
15 april, 2020 Hjärnan & Nerver

D-vitamin och övervikt kan påverka risken för multipel skleros (MS)

Att drabbas av körtelfeber i vuxen ålder istället för i...

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling
26 mars, 2020 Hjärnan & Nerver

Pressat sjukhus ger sämre strokebehandling

Vid stroke räknas varje minut och det är viktigt att få...

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan förbättra arbetsminnet

Facebook kan hjälpa till att förbättra arbetsminnet hos...

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling
20 februari, 2020 Depression & Ångest

Behandla din depression i hemmet – med ny medicinfri depressionsbehandling

En ny, medicinfri depressionsbehandling som innehåller ...

Annons:
Ljudintolerans – vanligare än du tror
11 februari, 2020 Hjärnan & Nerver

Ljudintolerans – vanligare än du tror

Ljudintolerans är vanligare än man kan tro och för den ...

Nya nationella riktlinjer för strokevården
15 januari, 2020 Hjärnan & Nerver

Nya nationella riktlinjer för strokevården

När riktlinjerna för strokevården nu ses över och uppda...

Vi behöver skratta mer!
17 december, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Annons:
Forskarnas budskap: Det går att leva ett bra liv med epilepsi
11 december, 2019 Barn & Graviditet

Forskarnas budskap: Det går att leva ett bra liv med epilepsi

Det går att leva ett bra liv med epilepsi. Det visar fo...

Ansiktsblind? Du är inte ensam!
3 december, 2019 Bättre liv

Ansiktsblind? Du är inte ensam!

Att inte känna igen bekanta kan vara mycket pinsamt. De...

Möt Henrik Fexeus – Den pragmatiske mentalisten
22 november, 2019 Bättre liv

Möt Henrik Fexeus – Den pragmatiske mentalisten

Med en yrkestitel hämtad från förrförra sekelskiftets i...

Allt om dyslexi – vad är dyslexi?
11 november, 2019 Barn & Graviditet

Allt om dyslexi – vad är dyslexi?

Om ett barn på olika sätt övar på att lära sig läsa men...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten