Ange ditt sökord

Laila har nått en sund balans i livet med hjälp av regelbunden träning, bra kost, men att även kunna unna sig av livets goda då och då.

Laila har nått en sund balans i livet med hjälp av regelbunden träning, bra kost, men att även kunna unna sig av livets goda då och då.

Laila Bagge – våga förändra och må bättre!

Efter TV-programmet ”Idol” känner de flesta igen Laila Bagge Wahlgren. Men alla vet nog inte att hon är mycket målmedveten, ganska orädd, och en riktig arbetsmyra. Hon driver sex företag, med nya projekt på gång och har nyss kommit ut med en träningsbok. Att våga för att vinna är ett av hennes ledord.

Annons:

Laila Bagge Wahlgren är en kvinna som verkar gilla att ha fullt upp som egenföretagare, men som även njuter av att återigen vara småbarnsförälder. 

Måste trivas med sig själv

Det hon däremot hade svårt att acceptera var de extra tio kilon som hon la på sig under graviditeten. 

– Min man Niclas säger förstås att han älskar mig oavsett hur jag ser ut eller vad jag väger, men det hjälps inte – jag måste trivas med mig själv och då vill jag komma i mina jeans, säger Laila.

Med de bästa förutsättningarna, då Niclas har en bakgrund som kocklärling, fick hon hjälp med att äta rätt mat. Laila anlitade PT Anders Hellqvist, som la upp ett träningsprogram.

– Mitt mål var från början att gå ner tio kilo och jag har alltid varit mycket målmedveten, så har jag bestämt mig för något, så kör jag fullt ut. De första två veckorna var tuffast! Dels fick ju kroppen ett uppvaknande med rejäl träningsverk och dels var det ibland svårt att hålla sig borta från godsaker som inte ingick i planen.

Däremot ingår en syndardag i veckan, som Laila menar är viktig, både då det är positivt för ämnesomsättningen, men även för att ha något att se fram emot. Hennes favoritsyndarmat i boken är toast med karljohanssvamp, annars älskar hon saltlakrits och bakelser. 

– I början levde jag för dessa syndardagar – jag räknade ned dagarna till lördag, säger Laila. Dessutom smakade det mycket bättre när jag fick längta. Det är viktigt att ingenting är förbjudet, utan att man med måtta kan äta allt, en dag i veckan.

Vågen inte viktigaste måttet

Efter de första veckorna kändes allt lättare och hon insåg snabbt att vågen inte var det viktigaste måttet.

– Att få mer energi, ork och en stark känsla i kroppen var värt all möda – kilona som försvann var förstås en bonus. Jag gick inte ner tio kilo på 30 dagar, men kom ungefär halvvägs. Sen har jag fortsatt på samma bana och nu nått min ”matchvikt”.

Kroppen mår bäst av både regelbundna måltider och regelbunden träning. 

– Om jag hoppar över ett mellanmål, faller jag lätt dit på onyttigheter, säger Laila.

Tanken på att skriva boken ”Kom igång på 30 dagar” växte fram i och med att Laila tyckte att konceptet gick så bra. Dessutom saknade hon en bok som innehöll allt.

– Jag tänker mig boken som en körmanual med råd, träningsprogram både för gym och hemmaträning och sunda, men goda recept.

Familjen äter samma mat

Då Laila lever ett hektiskt liv som småbarnsförälder var det även viktigt att hela familjen skulle kunna äta av samma mat och att det ska gå att laga de flesta recepten på 20 minuter. För att underlätta ytterligare har hon ett samarbete med ”MatHem”, så att man där kan pricka i ingredienserna, betala och så kör de hem maten. Lailas favoriter är många, men lammjärparna och kyckling i ugnen måste helt enkelt provas.

– Min son Liam gillar olika typer av spett. Barnen får alltid kolhydrater, medan jag undviker dessa till middagen. Det som blir över räcker till lunch dagen därpå.

Laila har inte fallit för de moderna dieterna, utan menar att det finns en anledning till att kostcirkeln funnits i alla år. Däremot tror hon på att anpassa den till sina egna förutsättningar och vad man vill uppnå. Hon är en bra säljare, men med erfarenheten att det svåraste ändå är att behålla vikten på lång sikt och kanske inte att gå ner några kilon på kortare sikt, måste jag ändå fråga om hon tror att detta funkar på sikt.

– Tja, detta är mer som ett ”kom igång” program. Sedan måste man själv hitta sitt sätt att behålla en sund och balanserad livsstil. Men det kanske kommer en uppföljare om just det längre fram, säger Laila med ett leende.

Det krävs motivation

För att lyckas krävs motivation skriver hon i boken och vad har då fått henne motiverad?

När jag märker att kläderna inte passar längre är det dags. Kliver jag över gränsen och inte tar tag i det, sjunker mitt självförtroende och både jobb och relationer blir lidande. Jag har varit där och vill inte dit igen! Med åldern har dessutom hälsan blivit allt viktigare. Att få vara frisk och stark både fysiskt och mentalt – då mår jag toppen! Att få mer ork och tålamod med barnen är dessutom en tillräckligt stor morot för mig.

Snabba resultat 

Tidigare var det aerobicsklasser på gymmet som gällde för Laila, men då hon fick höra att styrketräning ökar förbränningen även dagarna efter träningen, blev det ändring.

– Trots att jag tidigare hatade att jogga och styrketräna, så ville jag ge det en chans till. Idag har jag sakta men säkert börjat tycka att det är riktigt kul. Man får snabba resultat och då är det lättare att behålla motivationen. Dessutom har jag inte längre återkommande problem med nackspärr och knäproblem, vilket känns suveränt!

Ingen åldersnoja

Laila fyllde 40 år förra året, men har ingen åldersnoja. Hon trivs med sig själv och tror dessutom att träning och bra kost kommer att få henne att åldras ”snyggare”. 

– Det märks att huden gillar min livsstilsförändring. Så länge jag har skrattrynkor men inga ”argrynkor” så är jag ok med att bli äldre, säger Laila med glimten i ögat.

Däremot har sonen Liam uttryckt att Laila måste lova att inte börja använda blommiga klänningar eller att laga egen sylt.

– Han förknippar nog detta med att bli gammal och sen dö, så jag har lovat att skippa den blommiga klänningen – mode eller inte mode, skrattar Laila.

Utseendet är viktigt, men hon sminkar sig inte för att gå till affären och handla mjölk.

– Nej, men självförtroendet fick sig en liten törn när jag i höstas svimmade på grund av vätskebrist och trillade så illa att jag fick en blåtira runt ögat, som fanns kvar i flera månader. Det finns än idag kvar en liten blånad under ögat, vilket kan kännas jobbigt. Men det finns ju saker som är mycket värre och jag får helt enkelt lära mig att leva med detta.

Stabil självkänsla

Hon tackar sin mamma för att hon har en stabil ”grundsjälvkänsla”, då hon alltid fick höra att hon skulle strunta i vad andra sa och tro på att hon visste bäst själv. Detta vill Laila förmedla till sina barn. 

– Jag tror på kommunikation och att prata om problemen. Jag har lovat att inte bli arg när mina barn berättar något som hänt och sen vill jag förstås ”boosta” deras självkänsla så mycket det går.

Laila blev mamma för första gången som 30-åring och då var hon mitt uppe i karriären, så Liam fick hänga med på världsturné med Destinys Child. Att få barn runt 40 har varit annorlunda.

– Jag är mer avslappnad och njuter av småbarnstiden. Det allra bästa med att vara mamma är den otroligt starka kärlek man känner och ger till sina barn och det man får tillbaka. Det jobbigaste med att vara mamma är att man ser sina egna dåliga sidor tydligare, menar Laila.

Inte rädd för att misslyckas

Laila driver sex företag, vilket imponerar på mig som alltid varit fascinerad över människor som vågar satsa och starta eget företag. Att hon lyckats med detta beror både på hennes driv, vilja, men även på att hon inte varit rädd att chansa och misslyckas. 

– Jag brukar tänka på vad det värsta som kan hända är och då känns det sällan speciellt ”farligt”. Rädsla att misslyckas handlar ofta om oro kring vad andra människor ska tänka och det försöker jag att strunta i. Vad som betyder något är vad min familj och nära vänner tycker och de tror på mig.

Hon har bland annat satsat pengar på ett klädföretag som inte funkade.

– Vi fick helt enkelt avsluta projektet och visst förlorade jag pengar, men hade jag inte vågat hade jag inte vetat. Man brukar säga att alla framgångsrika människor har misslyckats minst en gång i karriären.

Jag önskar henne all lycka till med sina projekt och åker vidare med tanken på att våga; våga förändra och våga prova nytt, fast det kan kännas motigt.

Lailas 6 ”kom igång” tips

  1. Fundera kring vad som motiverar dig – komma i kläderna, mer ork, bättre hälsa och sömn.
  2. Sätt upp delmål på vägen så att det inte känns ”omöjligt”.
  3. Gör detta tillsammans med någon vän eller partner – då kan ni stötta varandra när det känns tufft.
  4. Ibland kan en träningsform kännas helt ok efter ett tag, så ge inte upp för snabbt.
  5. Med resultat kommer ofta mer motivation – så kämpa på de första veckorna!
  6. Denna förändring måste bli till en livsstil, annars är man snabbt tillbaka på ruta ett.
Namn: Laila Bagge Wahlgren
Ålder: 40
Familj: Maken Niclas Wahlgren och sönerna Liam, 10 och Kit, 1,5 
Yrke: Manager, entreprenör, driver musikbolaget Meriola
Aktuell med: Boken ”Kom igång på 30 dagar” (Norstedth förlag)
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Genförändring kan ge hjärtinfarkt i 45-årsåldern – 9 vanliga riskfaktorer
16 april, 2020 Hjärta & Kärl

Genförändring kan ge hjärtinfarkt i 45-årsåldern – 9 vanliga riskfaktorer

Vi kan påverka vår hjärthälsa genom livsstilen. Hjärtat...

Viktväst kan bidra till att minska din kroppsvikt
5 maj, 2020 Övervikt

Viktväst kan bidra till att minska din kroppsvikt

Svenska forskare har hittat en ny metod som kan bidra t...

Tydlig koppling mellan BMI och risk för blodpropp
29 april, 2020 Övervikt

Tydlig koppling mellan BMI och risk för blodpropp

Fetma i övre tonåren ökar risken att drabbas av blodpro...

Annons:
Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
8 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Träna effektivare med rätt musik
20 februari, 2020 Bättre liv

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under lö...

Annons:
Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol
5 februari, 2020 Bättre liv

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol

Nu är hon återigen aktuell i Melodifestivalen, denna gå...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
18 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Kvinnor mer andfådda än män vid övervikt
12 december, 2019 Hjärta & Kärl

Kvinnor mer andfådda än män vid övervikt

Kvinnor är extra känsliga för att bli andfådda när de g...

Annons:
Digital vård här för att stanna – men vad är det?
9 december, 2019 Bättre liv

Digital vård här för att stanna – men vad är det?

Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många ...

Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes
9 december, 2019 Övervikt

Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes

Svenska forskare har gjort en ny upptäckt som rör mättn...

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens
27 november, 2019 Bättre liv

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens

Så kallade true wireless eller trådlösa hörlurar blir a...

Annons:
Så behåller du hälsan som en 25-åring
7 november, 2019 Bättre liv

Så behåller du hälsan som en 25-åring

Svenskarnas genomsnittsålder ökar för varje år som går....

Vi behöver skratta mer!
7 november, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Allt om vampyrbett, varulvsbett och zombiebett – symtom, orsak och behandling
27 oktober, 2019 Bättre liv

Allt om vampyrbett, varulvsbett och zombiebett – symtom, orsak och behandling

Halloween står för dörren och med det är allsköns oknyt...

Life lanserar hälsorådgivare i butik
24 oktober, 2019 Alternativbehandling

Life lanserar hälsorådgivare i butik

Hälsokedjan Life hoppar nu på tåget med rådgivning dire...

Annons:

Coronapandemin: Upplever du att allmänheten fortfarande följer myndigheternas rekommendationer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq