Ange ditt sökord

Läsproblem hos skolbarn kan bero på svårigheter att se

Läsproblem hos skolbarn kan bero på svårigheter att se

Barns förmåga att ändra fokus mellan långt och nära håll är sämre än förväntat och kan vara ett dolt problem. Svårigheterna att fokusera kan resultera i läsproblem.

Annons:

Många skolbarn idag har en förändrad och lägre brytkraft i ögat än tidigare, så kallad ackommodation. Brytkraften är till för att kunna fokusera till olika avstånd, till exempel att växla mellan att se på tavlan och boken. Detta kan bland annat ge huvudvärk och ögontrötthet. Normalvärden för ackommodationsförmågan i alla åldrar bygger på hundraårig data. De gamla värdena gör att barn förutsätts ha en hög grad av brytkraft.

För att minska risken att drabbas är det viktigt att identifiera störningarna så tidigt som möjligt. Det ökar möjligheterna att förbättra förmågan att fokusera på nära håll och därmed eliminera symtom som kan hindra barnet i skolarbetet.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 3 2004

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: