Forskarna har undersökt distriktsläkares egna alkoholvanor och hur dessa påverkar rådgivningen för patienter. Studien visar att om läkaren har en öppen, mer frikostig, syn på alkohol sätter den läkaren även betydligt högre gränser för vad som är skadlig konsumtion av alkohol.
Kön spelar roll
Förutom att gränsvärdena skiljer sig mellan läkare som är lågkonsumenter/nykterister och läkare som dricker mer frikostigt så skiljer sig även vilka råd män eller kvinnor får.
Även om män och kvinnor hade samma hälsoproblem och drack samma mängd alkohol fick männen ofta rådet att minska drickandet – men kvinnor uppmanades att sluta helt. Det visade sig även att kvinnor oftare hänvisades till alkoholbehandling, till och med mer ofta än manliga storkonsumenter.
Skillnaden mellan råden som ges till män och kvinnor är ofta extra tydligt om läkaren är en man. En av forskarna, doktorand i socialmedicin vid Sahlgrenska akademin, säger att läkarnas inställning kan påverkas av att samhällsnormen tillåter att män dricker mer än kvinnor.
Läkarnas alkoholutbildning
Forskarna blev överraskade när det visade sig att även läkare som har alkoholrelaterad utbildning och som själva ansåg sig kompetenta inom området satte högre gränser. Dock satte nio av tio läkare en lägre gräns än det av Folkhälsoinstitutet rekommenderade intaget vilket är fjorton glas för män och nio för kvinnor.
Anledningen till att läkare sätter en lägre rekommendation kan bero på olika saker berättar Magnus Geirsson i ett uttalande.
– Det kan bero på att läkarna naser att den gräns som Folkhälsoinstitutet använder är för hög, men också på att läkare som känner sig mindre kompetenta inom alkoholområdet vill hålla sig på den säkra sidan.
Studien genomfördes med enkäter som skickades ut till distriktsläkare i Skaraborgs län där även Magnus Geirsson är verksam.