Ange ditt sökord

En åldersgrupp där kvinnor kontinuerligt har visat sig bättre på att använda cykelhjälm är bland cyklister över 65 år.  Foto: Shutterstock

En åldersgrupp där kvinnor kontinuerligt har visat sig bättre på att använda cykelhjälm är bland cyklister över 65 år. Foto: Shutterstock

Kvinnor bättre på att använda cykelhjälm

Cykelhjälmen är en livsviktig utrustning för den som färdas med cykel, men det finns tydliga skillnader mellan könen. Överlag är kvinnor flitigare på att använda cykelhjälm än vad män är och så har det sett ut sedan mätningarna startade i slutet på 1980-talet.

Annons:

Det ska dock sägas att det råder en positiv trend för användandet av cykelhjälm bland båda män och kvinnor i alla åldrar. Under 2015 använde 37,6 procent av befolkningen cykelhjälm. Det visar en studie från VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut. 

Då råder störst skillnad mellan könen

Den första mätningen för användandet av cykelhjälm gjordes 1988. Sedan dess har statistiken pekat på samma sak: att kvinnor använder cykelhjälm i större utsträckning än män. Störst skillnad mellan könen är det när de är yngre än 10 år. I den åldersgruppen använder 80 procent av flickorna hjälm medan bara 70 procent av pojkarna gör det.

En annan åldersgrupp där kvinnor kontinuerligt har visat sig bättre på att använda cykelhjälm är bland cyklister över 65 år. 

Hjälmen självklar accessoar bland cykelpendlande män

David Flato är jämställdhetskonsult och han tror att skillnaderna kan bero på de könsnormer som finns och lever kvar från svunna tider. Han tror också att föräldrarnas förväntningar på barnen kan se olika ut och att föräldrarna då ger sig lättare om en kille inte vill använda hjälm. 

Men David Flato menar också att normerna förändras över tid och att det är en av anledningarna till att skillnaden mellan könen är som minst bland vuxna som cykelpendlar till jobbet. Där är det bara några få procentenheter som skiljer dem åt. Det tror David Flato beror på att cykelhjälmen symboliserar att de är proffsiga och hjälmen blir på så vis en självklar accessoar för männen. 

Positiv spiral när fler använder cykelhjälm

Hur som helst visar studien från VTI att användandet av cykelhjälm ökar, både bland könen och bland åldersgrupperna. Jörgen Larsson, projektledare för studien, säger att när fler har hjälm blir man själv mer benägen att också använda hjälm och då blir det en positiv spiral av det hela.

Fakta om studien

  • Studien genomfördes av VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut på uppdrag av Trafikverket på 21 orter i Sverige.
  • Studieperioden pågick under de två första veckorna i september 2015 och bygger på observationer av totalt 65 600 cyklister.
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: