Ange ditt sökord

Kroppsegna celler blir nytt cancerläkemedel

Kroppsegna celler blir nytt cancerläkemedel

Det nystartade Svenska läkemedelsföretaget SentoClone kommer med ett nytt cancerläkemedel som är mycket unikt. ”Läkemedlet” består av patientens egna immunceller som angriper cancertumören.

Annons:

Den patenterade metoden är en svensk upptäckt och går ut på att immunförsvaret aktiveras och förstärks för att bekämpa cancer. En kirurg plockar ut immunceller från lymfkörtlar som ligger nära cancertumören. Immuncellerna odlas och aktiveras sedan på laboratoriet och sprutas därefter in i patienten. Immuncellerna angriper cancertumören och metastaserna i patientens kropp.

Hittills har drygt 90-talet patienter behandlats. Tidiga resultat har visat god effekt på individnivå utan nämnvärda biverkningar och i några fall har ett förlängt liv med god livskvalitet blivit följden.

Idag sker behandling av patienter med svår tjocktarmscancer och hudcancer (malignt melanom) inom ramen för kliniska studier. Företaget hoppas att metoden ska bli registrerat som läkemedel inom ett par år.

SentoClone grundades av immunologen Ola Winqvist och kirurgen Magnus Thörn, verksamma på Karolinska Universitetssjukhuset respektive Södersjukhuset i Stockholm.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: