Ange ditt sökord

Johan Rapp och Cinna Bromander Foto: Shutterstock

Johan Rapp och Cinna Bromander Foto: Shutterstock

Kronprinsessan invigde Hjärnans Dag 2010

Kronprinsessan Victoria, Hjärnfondens beskyddare, invigde dagen med att uttrycka hur viktig forskningen inom området är. Hjärnfondens generalsekreterare Bo Ingemarson menar att:

Annons:

– 90 procent av det vi vet om hjärnan idag har vi lärt oss de senaste tio åren. Detta ger gott hopp om att vi de närmaste åren kommer att lösa flera av våra vetenskapliga frågetecken. Forskning är viktig för att förebygga, lindra och bota sjukdomar. Var tredje svensk drabbas någon gång i livet av hjärnskada.
Bengt Winblad, professor på Karolinska Institutet nämner att Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen och debuterar med minnesstörningar i korttidsminnet och senare försämras språk, praktisk förmåga, orientering, abstrakt tänkande och minnet. Det finns 150.000 personer i Sverige som har demens, varav 120.000 har Alzheimer, 90.000 med mild till medelsvår Alzheimer.

Johan Rapp som med glimten i ögat startat de Tankspriddas Riksförbund pratade om hur det är att vara tankspridd i dagens stressade samhälle. Man har sett att komma ihåg runt sju saker samtidigt är max för vad vi normalt klarar av. Tankspridda och personer som stressar mycket minns färre.
Förebygga tankspriddheten

Johan Rapp gillar allt ifrån sms från tandläkaren, trevligare parkeringsvakter, att minimera lösa saker och rutiner som att man innan man lämnar en lokal tittar bakom sig en sista gång. Köp exempelvis många läsglasögon och sprid ut dem i hemmet och ha ett par i plånboken. Organisera skrivbord och förråd och att ha allt i ett underlättar, som mobil, kalender och kamera.

Skådespelerskan Cinna Bromander berättade sin historia om när hon, 31 år gammal, fick en stroke. Återhämtningen tog lång tid, då både språk och motorik ”försvann” och hon fick lära om från början. Idag känner hon sig lyckligare än någonsin, trots kampen att lära sig saker på nytt och den dagliga smärtan.

Vill du läsa fler nyheter och artiklar inom hälsa medicin och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: