Ange ditt sökord

Klockan som väcker dig när du är som mest lättväckt

Klockan som väcker dig när du är som mest lättväckt

Nu lanseras en väckarklocka, aXbo sömnstadieklocka, som väcker dig när du är som mest lättväckt – och därför känner dig piggare och mer utvilad när du vaknar. Genom att läsa av kroppens rörelser känner aXbo vilket sömnstadium du befinner dig. Klockan ringer vid det optimala klockslaget inom ett spann på 30 minuter före den tid som den är inställd på.

Annons:

Alla människor går igenom flera sömnstadier varje natt. Från ytlig sömn till djupsömn i fyra stadier, samt drömsömn eller REM-sömn.

– Vid drömsömn och ytlig sömn är vi som mest lättväckta och rör oss som mest. Genom att läsa av användarens rörelsemönster kan aXbo avgöra när personen är som mest lättväckt, berättar österrikaren Boris Eis, som är sömnstadieklockans uppfinnare.

En liten sändare bärs i ett frottéarmband för att klockan ska känna av kroppens rörelser. Klockan ringer inom ett spann på 30 minuter före det klockslag som den är inställd på.

– Det innebär att man vaknar och känner sig piggare och mer utvilad, samtidigt som man får mer tid på sig på morgonen och en mindre stressig start på dagen, fortsätter Boris Eis.

Utvecklingen av aXbo har sin grund i forskningssammanställningar från The Siesta Group, som är ett världsledande center för sömnanalys med världens största databas för sömndata.

– Genom att analysera sömndata har vi kunnat visa att det finns ett samband mellan olika sömnstadier och rörelsemönster. Vi har också kunnat se ett samband mellan vilket sömnstadium som en person vaknar från och hur personen känner sig vid uppvaknandet, berättar Dr. Georg Dorffner, vd för The Siesta Group.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.