Ange ditt sökord

Ett par miljoner svenskar har problem med magen. Foto: Shutterstock

Ett par miljoner svenskar har problem med magen. Foto: Shutterstock

Kisel vid orolig och uppblåst mage

Ett par miljoner svenskar har problem med magen. Stress, matförgiftning, för mycket kaffe eller socker samt oregelbundna eller förändrade matvanor är exempel på faktorer som kan ge besvär. Kisel i form av gel har länge använts för lindring av olika typer av magproblem och Christina Bojerfors är en av dem som har fått hjälp med sin stressmage.

Annons:

Grundämnet kisel är näst efter syre det vanligaste grundämnet i jordskorpan. I naturen förekommer kisel aldrig fritt utan bildar olika föreningar med t ex syre, kol eller kväve. En av de vanligaste föreningarna är kiseldioxid, som består av kisel och syre. Finfördelad kiseldioxid bildar tillsammans med vatten kiselgel, som också kallas kiselsyragel.

Kondenserad kiselsyra används som skelettmaterial åt kiselalger. Även svampar, fåglar och däggdjur behöver kisel. Den mänskliga kroppen innehåller cirka 1-2 g kisel. Kisel tas upp via kosten och i länder som Kina och Indien är intaget högre än i väst. Det höga intaget beror på att befolkningen äter mycket ris, som är ett livsmedel som tar upp stora mängder kisel. Kisel finns framförallt i spannmål och andra vegetabilier, men även i skaldjur, öl och vatten. Kött- och mjölkprodukter innehåller mycket lägre halter kisel än vegetabilier.

Kisel och kiselföreningar används som t ex filter vid vattenrening eller rening av grumligt öl, torkmedel och kosttillskott för hår, hud och naglar. Forskare anser att nanopartiklar av kisel har många intressanta egenskaper inom hudvårds- och solskyddsområdet. Kiselgel har ända sedan 60-talet använts som hjälp vid flera typer av magproblem och användningen är spridd över hela världen.


Christina Bojerfors. Foto: Privat

Christina slapp sin stressmage

Christina Bojerfors är 47 år och jobbar numera som friskvårdskonsulent och personlig tränare. I sitt tidigare yrke drabbades Christina periodvis av stressmage. ”Magen var orolig och uppsvälld och jag fick diarré” säger Christina ”Problemen blev alltid värst på sen eftermiddag och kväll”. Till sist vände sig Christina till en läkare. Läkaren rekommenderade bulkmedel, men besvären blev inte bättre. Istället provade Christina kiselgel. ”Efter att jag tagit gelen ett par gånger så märkte jag att det fungerade. Det sprider sig en behaglig känsla i magen och mina besvär försvinner redan efter 1-2 dagars användning” säger Christina. Christina har även använt gelen med gott resultat då hon drabbades av matförgiftning efter ett restaurangbesök förra året.

Kisel i form av gel finns att köpa på apotek och i hälsobutiker. Kiselgel verkar lokalt och kan användas vid akuta eller kroniska problem med ont i magen, gaser, diarré, illamående och kräkningar samt halsbränna. Gelen skyddar mag-tarmslemhinnan och tack vare en kraftig bindningsförmåga suger gelen upp gaser och främmande substanser. På grund av den kraftiga bindningsförmågan bör man ta kiselgel två timmar innan, alternativt efter, ett eventuellt läkemedel.

Tänk på…

Vid olika sorters tillfälliga magbesvär kan man ofta behandla sig själv. Det är dock viktigt att du kontaktar sjukvården om du är osäker på vad som är fel. Är du osäker på om ett receptfritt läkemedel, naturläkemedel eller kosttillskott passar dig så rådfråga gärna din läkare eller apotekspersonal innan användning.

Några tips för att magen ska må bra

  • Regelbunden motion är bra eftersom tarmrörelserna stimuleras av fysisk aktivitet.
  • Försök att äta i lugn och ro och på regelbundna tider. Tugga maten väl.
  • Undvik stress. Stress är antagligen en av de vanligaste orsakerna till problem med magen.
  • För mycket kaffe och alkohol kan ge problem med magen. Undvik rökning.
  • Var uppmärksam på mat som du får problem av, t ex fet, stark eller stekt mat.
  • Fibrer håller magen igång men det är viktigt att inte lägga om kosten för snabbt eftersom magen behöver tid för att anpassa sig till ett högre fiberintag.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: