Ange ditt sökord

Ett viktigt argument som lyfts fram i kampanjen är att vaccinet inte bara skyddar mamman mot influensa, även barnet skyddas. Foto: Shutterstock

Ett viktigt argument som lyfts fram i kampanjen är att vaccinet inte bara skyddar mamman mot influensa, även barnet skyddas. Foto: Shutterstock

Informationskampanj ska få fler gravida att vaccinera sig

Många gravida kvinnor är tveksamma mot att ta vaccin mot influensa, trots att det inte finns några risker. För att få fler gravida att vaccinera sig har man i Blekinge landsting satsat på en särskild informationskampanj,

Annons:

Vaccinet rekommenderas till alla som är i vecka 16 eller senare.

Få gravida vaccinerar sig mot influensan 

I Blekinge har influensavaccinationerna just dragit igång och först ut att få sprutan är de som tillhör en riskgrupp, däribland personer över 65 år, koniskt sjuka och gravida. Att tillhöra en riskgrupp innebär att man är extra känslig för en långvarig influensa och då bekostas vaccinationen av landstinget. 

Hur stor del av gruppen gravida som vaccinerar sig finns det ingen statistik på, men efter diskussion och samtal med personalen på mödravårdsmottagningen är det mycket som tyder på att det är många som avstår trots rekommendationerna. 

Långdragen influensa kan ge allvarliga konsekvenser

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på landstinget i Blekinge, menar att gravida löper ungefär samma risk att bli svårt sjuka som en multisjuk 85-åring med hjärt och lung-problem. En långdragen influensa kan alltså få allvarliga konsekvenser och slå hårt på både mamman och barnet om inte vaccinet tas. 

Landstinget i Blekinge har därför valt att satsa på en informationskampanj riktad till just gravida kvinnor. Genom den vill de få fler blivande mammor att vaccinera sig mot influensan. Ett viktigt argument som lyfts fram i kampanjen är att vaccinet inte bara skyddar mamman, även barnet skyddas mot influensa de första 3-4 månaderna efter födseln. 

Inga risker med vaccinet

Bodil Ehn, överläkare på mödravårdsmottagningen på Pantarholmen i Karlskrona, menar också att vaccinet inte har några risker så det finns ingen anledning att känna sig orolig. 

Att det råder en viss tveksamhet bland gravida kvinnor tror Bodil Ehn beror på den stora Pandemrix-skandalen då det var flera som drabbades av koniska biverkningar. Det skapade en oro, framförallt hos gravida som är rädda för att det ska påverka graviditeten. Hon förstår att gravida blir extra känsliga i ett sådant läge, men lugnar med att de känner sig trygga med det vaccinet som finns. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: