Ange ditt sökord

Man kan känna illamående och kräkningar av flera anledningar, exempelvis pga matförgiftning, graviditet åksjuka eller som biverkan till något läkemedel. Foto: Shutterstock

Man kan känna illamående och kräkningar av flera anledningar, exempelvis pga matförgiftning, graviditet åksjuka eller som biverkan till något läkemedel. Foto: Shutterstock

Illamående och kräkningar

Illamående och kräkningar kan bero på många saker, till exempel matförgiftning, graviditet eller någon sjukdom. Vanlig magsjuka kan komma snabbt och går oftast över inom ett par dagar. För de allra flesta är magsjuka ofarligt trots att man kan må väldigt illa, kräkas och känna sig trött. Är du orolig och inte vet varför du mår illa och kräks bör du kontakta vårdcentralen, i vissa fall akutmottagning.

Annons:

Varför blir man illamående

Illamående och kräkningar styrs från ett kräkningscentrum i hjärnan. När det aktiveras mår vi illa och vår salivproduktion ökar. Trycket i magen stiger och den övre magmunnen samt matstrupen vidgas därefter pressas magsäckens innehåll ut.

Man kan känna illamående och kräkningar av flera anledningar. Några vanliga orsaker är matförgiftning, graviditet, migrän, åksjuka, sjösjuka eller flygsjuka eller som biverkan till något läkemedel. Även sjukdomar i buken, liksom sjukdomar i hjärna, hjärta och lungor kan orsaka kräkningar. Hos barn kan diabetes orsaka diarréer och kräkningar.

Vanliga symtom vid illamående och kräkningar

Vid magsjuka kommer plötsligt illamående och magont. Andra symtom är kräkningar, diarré, feber och svaghet. Illamående och kräkningar på grund av magsjuka brukar bryta ut snabbt och gå över på någon dag.

Behandling vid illamående

Vid illamående och kräkningar förlorar man vätska det är därför viktigt att dricka mycket. Man bör dricka ofta och lite i taget. Vätskeersättning är bra eftersom kroppen förutom vätska även förlorar salter. Om små barn har kräkningar och diarréer är det extra viktigt att de får i sig vätska. Så fort man känner sig bättre och kan börja äta igen går det bra att pröva vanlig mat direkt.

Att förebygga

• God handhygien och rätt hantering av maten är bästa sättet att förebygga besvär från mat.
• Alltid tvätta händerna efter det att du varit på toaletten och innan du äter och lagar mat
• Ha rent och fräscht i köket
• Undvik att besöka magsjuka personer

Sök vård

• Om det du kräks upp liknar kaffesump. Det kan vara ett tecken på blödningar i magen.
• Om du inte är gravid och ofta kräks direkt efter det att du ätit. Då kan det finnas något hinder i övre delen av mag-tarmkanalen som gör det svårt för maten att passera.
• Om maten som kommer upp är helt obearbetad. Det kan bero på att det är för trångt i matstrupen.

Goda råd

Om man har varit magsjuk brukar det vara bra att stanna hemma någon dag extra efter att man har blivit friskt för att man inte ska smitta andra. För barn rekommenderas att de kan gå tillbaka när de äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattnig diarré under de senaste två dygnen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: