Ange ditt sökord

Hur mycket ska mitt barn sova?

Hur mycket ska mitt barn sova?

Nyfödda barn kan sova upp till 16 timmar per dygn. I början vaknar de oftast med 2-3 timmars intervall för att äta.

Annons:

Nyfödda barn kan sova upp till 16 timmar per dygn. I början vaknar de oftast med 2-3 timmars intervall för att äta. Men från 4 månaders ålder börjar spädbarnen ofta kunna sova längre och mellan 6 månaders ålder och 1-årsåldern sover barnen ofta 5-6 timmar åt gången.

Barn som är 1-5 år kan sova 12 timmar per dygn Förskolebarn kan fortfarande ha ett sömnbehov på 12-14 timmar per dygn Skolbarn kan sova cirka 10 timmar per dygn och detta sömnbehov fortsätter att vara likadant under hela skolåldern.

Det är viktigt att betona att sömnen, dess längd och mönster är något mycket individuellt. Om ditt barn i 1-årsåldern sover 10 timmar per dygn och är i toppform, glatt och friskt, är detta alldeles normalt. Innan man helt förtvivlar över hur lite ens barn sover kan det vara en god idé att titta på de andra familjemedlemmarnas sömnvanor. Kanske känner man igen mönstret.

Goda råd:

 

  • Se till att sängdags förknippas med något mysigt. Man kan läsa en saga, ge babymassage, ta ett varmt bad och så vidare.

 

  • Håll alltid på sängrutinen.

 

  • Använd aldrig sängen som en plats man ska gå till om man blir straffad.

 

  • Lägg barnet innan det blir övertrött och vänta inte på att barnet själv ska falla ihop av utmattning. Ett barn ska vara piggt när det lägger sig och piggt när det går upp igen.

 

  • Låt barnet falla till ro i sängen, men det behöver inte somna direkt.

 

  • Lugnande smekningar eller vaggande rörelser är sövande

 

  • Dämpa ljuset eller släck helt när barnet läggs i sängen.

 

  • Se till att det inte blir så mycket ljud och stoj runt barnet. Skruva ned TV och musik. Tala tyst.

 

  • Tag inte upp barnet igen om det blir ledset utan stanna hos det. Trösta all tid om det gråter.

 

  • Mammas och pappas säng kan vara mycket riskabel ur en framtida syn vinkel, men är ett effektivt sätt att få barnet att somna.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: