Ange ditt sökord

Förhoppningsvis kan behovet av karantän leda till att familjer umgås på nya sätt. Foto: Shutterstock

Förhoppningsvis kan behovet av karantän leda till att familjer umgås på nya sätt. Foto: Shutterstock

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade i olika länder. Men hur ser vardagen ut för familjer i andra delar av världen? Här kommer ett nedslag hos en svensk familj som bor i staden Orlando i delstaten Florida, USA, sedan knappt tre år tillbaka. Det är Kristin Enecker som berättar hur hon, hennes man och tre söner upplever krisen ”over there”.

Annons:

Hur har er vardag förändrats de senaste veckorna?

Vi upplever att rapporteringen här i USA i slutet av februari mest bestod av att det var en farsot i Europa som härjade, men att det inte var något som påverkade livet i USA. 

Från den 9 mars kom första restriktionerna vad gäller barnens aktiviteter, i form av att hålla avstånd och krav på desinfektionsmedel innan man klev innanför dörren. Ledarna för jujutsun tvättade frenetiskt bänkar och mattor medan vi var där och de sa även att de skulle känna på barnens pannor för att stoppa de med feber. Detta kändes märkligt och man kan inte annat än undra om någon brukar träna med feber? Någon vecka senare meddelades att alla fritidsaktiviteter skulle övergå till ”online” verksamhet, vilket var kreativt men kanske inte alltid så bra. Även alla gym, pooler, bibliotek och stranden stängdes ner. Räddningen för oss var att pool och gym i vårt hus fick ha fortsatt öppet.

Badvakter har fått i uppdrag att vakta stranden och fler poliser har patrullerat i området. Vi får mail från säkerhetsansvarig i vårt hus med ständiga regleringar kring vad som gäller för området och vårt hus. De uppdaterar skyltar i hissen med information om viruset. Desinfektionsmedel står placerat i entrén för alla som kommer in i byggnaden. Vår entrédörr ska öppnas med engångspapper som man tar utanför dörren. Vi blir uppmuntrade att handla mindre på nätet för att undvika att bud levererar saker in till byggnaden, mäklare får inte komma in och helst inga gäster. Vi som bor här anpassar oss även om vi inte alltid förstår vitsen, då allt inte verkar vara förankrat i expertis och vetenskap.

Under förra veckan sattes det upp plexiglas framför kassörskorna i vår mataffär och de har även tejp på golvet för att förhindra nära kontakt med personalen. Många bär munskydd och vänder om eller byter trottoar för att hålla avstånd. Personal står sedan några veckor vid ingången till mataffärer och tvättar alla kundvagnar innan du får ta en. I förra veckan bestämdes att alla fastigheter skulle stänga gemensamhetsutrymmen, som pool, gym och andra sociala ytor. Även munskydd av något slag rekommenderas nu, trots att presidenten själv uttalat sig om att han inte kommer att använda det.

Hur uppfattar ni att information har varit från myndigheterna?

Vi upplever, likt flera kritiska röster i media här, att covid-19 kom till ett oförberett USA till följd av att ledande politiker valt att inte se faran, förbereda och lära av resten av världen. Guvernörer som intervjuas i media verkar alla överens om att ledande politikers stöd kom för sent och att det fortsatt är otillräckligt. 

Har ni fått raka besked kring USA:s ”strategi”?

Den strategi som presidenten inledningsvis delgav var att allt skulle ordna sig och att ett vaccin var nära antågande. Folkhälsoministern verkar istället vilja satsa på att masstesta folk för att veta hur många som har och har haft sjukdomen och därmed bättre kunna samordna resurser och förhindra smittspridning. Men det har varit tyst kring detta de senaste dagarna. 

Vår vaga känsla är att de försöker att isolera oss i väntan på ett vaccin. Men att hålla människor isolerade i ett år eller längre kommer inte att vara hållbart. Media diskuterar att syftet med att isolera människor är för att ge sjukvården en chans att räcka till. Men det förvånar oss alla att inget nämns att isolering kan leda till ytterligare utbrott när den väl bryts. Vi hör ingenting om någon långsiktig plan. Presidenten meddelade plötsligt i förra veckan att han tänkte lätta på restriktionerna medan expertisen röt ifrån. Nästa dag hade han ändrat sig och istället förlängdes de. Vi tror att det är mycket politik här, vilket inte alltid gynnar den enskilda individen. Många är överens om att presidentens val av strategier avvägs utifrån kommande val.

Nästan all nyhetsrapportering just nu handlar om covid-19. Det är dock intressant att vi inte får höra något av det som svenska nyheter skriver om vad gäller USA:s taktik att betala höga priser för utrustning, som egentligen skulle till andra länder.

Hur uppfattar ni att människor efterlever de nya reglerna? 

Många i vårt område har exempelvis använt sig av ansiktsmasker länge, trots att vi läst i olika rapporter om att dessa endast skyddar bäraren från att smitta andra. Vi tolkar det som att ledande politikers frånvaro av information gör att folk här själva försöker att hitta tillvägagångssätt för att skydda sig själva och andra mot viruset. Nu anser vi att expertis har fått utrymme i media och vi ser att många i området här följer de råd som sägs på TV och i media, redan efterföljande dag.

Restriktioner i olika delstater verkar se olika ut. Vi bor i ett område med många äldre och vi upplever att man har vidtagit åtgärder så fort det varit möjligt, när smittan väl nådde New York. I vissa delar av landet har det varit diskussioner om att vapenbutiker och religiösa samfund inte bör stänga, då fler likställer deras funktion som mataffärer och apotek. Nyligen hörde vi att kyrkorna var överfulla av folk som ville be för nära och kära. 

Hur är oron?

De flesta vi umgås med är oroliga men strävar efter att behålla lugnet, att lyssna till expertis och att vara rationella. När New York började rapportera om att många insjuknat sprang folk till mataffären och började hamstra allt från papper till kött och annat. Många kompisar till oss pratade om att de hade fått en liknande känsla som den de brukar få innan en orkan förväntas dra in. De är vana att förbereda sig inför orkansäsongen med att tanka, handla burkmat, fixa ficklampor och vatten. 

Det har varit fortsatt tomma hyllor i affärerna, men den senaste veckan har det funnits mer kött. Vi beställde toapapper på nätet för en månad sedan. Det brukar levereras kommande dag, men det har fortfarande inte dykt upp. Det har även införts restriktioner för hur stora kvantiteter du får handla i affärer och på nätet vad gäller vissa specifika varor, för att minska risken att folk hamstrar. Så det börjar bli bättre.

Många restauranger försöker överleva genom att erbjuda hämtmat, vilket är bra ur ekonomisk synvinkel. Men vissa är oroliga för hur personalen skyddar sig när maten tillagas. När restaurangerna inledningsvis fick reducerade öppettider och restriktioner kring antal gäster, började många av våra vänner att betala stora summor med dricks. Det finns en stor vilja av att hjälpa utsatta. Många anmäler sig som frivilliga volontärer för att stödja utsatta och sjukvården. 

Hur går det att leva i karantän?

Vi lever i en storfamilj här hemma sedan flera veckor nu eftersom barnens farmor och farfar bor med oss, efter sin semesterresa i USA. Farmor och farfar är mycket oroliga eftersom vår guvernör har meddelat att sjukvården i första hand ska gå till amerikanska medborgare. De är livrädda för att bli smittade och inte få vård! Det påverkar naturligtvis oss alla här hemma. Vi isolerar oss och tvättar våra händer frenetiskt. Farmor och farfar har köpt flera hemresor som tyvärr har ställts in och de har många slantar som de väntar på att få tillbaka på kontot. Detta är självklart påfrestande, men de har tur som inte bor på hotell som andra strandade svenskar.

Då våra barn har gått i så kallad ”virtual schools” här i USA, har de goda verktyg att använda nu med alla restriktioner. Vi är vana att ha fasta rutiner i vardagen, att umgås nära och att tillbringa mycket tid tillsammans. Det gör att vi stretar på tillsammans i mångt och mycket. Självklart har vi små explosioner här hemma men jag upplever att alla är väldigt tålmodiga, även nu när vi bor med barnens farmor och farfar. Barnen ger varandra utrymme och hittar varandra när vi gör olika aktiviteter tillsammans. 

Hur sysselsätter ni er?

Sedan alla aktiviteter avstannat går barnen två promenader varje dag för att hålla igång och komma ut i närområdet. Vi spelar mycket brädspel, tar cykelturer och alla våra barn tycker om att läsa mycket, så det fungerar bra. Vi har infört små projekt som att skapa fotoböcker online, lösa korsord, pyssla och lära oss olika rittekniker eller träna trolleritrick, som vi visar för varandra. Ibland köper vi någon god mat eller festar till med en efterrätt för att påminna oss om att vi faktiskt är friska och har mycket lyxtid tillsammans. Det är viktigt att påminnas om att många andra har det fruktansvärt i denna stund och att vi är lyckligt lottade som får vara friska.

Hur ser amerikaner på Sveriges hantering av krisen?  

Många av våra amerikanska vänner har liten kunskap om just Sverige. De ser gärna Sverige som en del av Europa. Vi har inte hört någonting om Sveriges hantering av krisen i media här.

Vilka ekonomiska krispaket har man för medborgare och företag?

För några veckor sedan enades man om ett ekonomiskt paket i syfte att stimulera landets ekonomi och enskilda arbetslösa i landet. Dock har vi förstått det som att pengarna först kommer att delas ut i maj eller juni. På två veckor hade den amerikanska arbetslösheten passerat 10 miljoner människor, så behovet av hjälp är trängande. Vi är oerhört oroliga för den amerikanska ekonomin och hur det kommer att påverka individer och världen i stort framöver. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: