Ange ditt sökord

Hjälm avläser stroke

Hjälm avläser stroke

En ny sorts hjälm, en så kallad strokehjälm, har tagits fram av forskare på Chalmers i Göteborg. Hjälmen avläser strokepatientens hjärna redan i ambulansen och kan sedan tala om ifall det rör sig om en propp eller en blödning.

Annons:

Strokehjälmen betraktas som ett stort genombrott inom hjärnforskningen eftersom varje minut är avgörande för en person som drabbas av stroke.  Hjälmen är försedd med ett mätinstrument som kan avläsa vilken typ av stroke det är frågan om. På så vis kan vårdpersonalen bestämma vilken behandling som är mest lämplig redan under ambulansfärden till sjukhuset. 

Propp eller blödning i hjärnan

Man kan drabbas av två typer av stroke: propp eller blödning. Vanligast är propp som hela 75 procent av strokepatienterna drabbas av. Rätt behandling är oerhört viktigt, en propplösande behandling får till exempel inte ges till en person som har fått en blödning. 

Förutom att hjälmen innebär viktig tidsbesparing och rätt behandling i tidigt skede så mångdubblar den även patientens chans till överlevnad. Chanserna för den strokedrabbade att bli helt återställd ökar också.

Idén till strokehjälmen föddes när Chalmersforskarna undersökte strålningen från mobiltelefoner och dess påverkan på den mänskliga hjärnan. Då kunde de se hur hjärnans olika delar reagerade på strålningen. Därefter var steget till att utveckla en strokehjälm inte långt borta och idag är den en verklighet.

Strålande resultat för hjälmen i klinisk studie 

Mikael Persson, professor vid Institutionen för signaler och system på Chalmers, berättar för Sveriges Radio att strokehjälmen i nuläget genomgår en utvärdering på Sahlgrenska sjukhuset. Medicinska experter har gjort en första klinisk studie på sjutton patienter, varav tio hade en blödning. En glädjande nyhet är att strokehjälmen lyckades upptäcka alla dessa tio blödningar i hjärnan. 

Årligen är det 30 000 personer i Sverige som råkar ut för stroke, vilket resulterar i vårdkostnader som uppgår till en miljard svenska kronor per år. Även globalt sett handlar det om stora siffror: 15 miljoner drabbas av stroke varje år, 5 miljoner dör och ytterligare 5 miljoner överlever men får permanenta hjärnskador som konsekvens.

Diagnos kan ställas i ambulansen

Tack vare strokehjälmen behöver man inte längre vänta till dess man är på sjukhuset för att kunna göra en datortomorgrafi och avgöra vilken typ av stroke som patienten har råkat ut för. Mätinstrumentet, det vill säga hjälmen, möjliggör istället en tidig diagnos och en första insats redan i ambulansen, säger Mikael Persson. För miljoner strokepatienter världen över kan det göra skillnad mellan invaliditet och ett friskt liv och rent av skillnaden mellan liv och död.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: