Ange ditt sökord

Gymnasieflickors självkänsla ökar med fysisk aktivitet

Gymnasieflickors självkänsla ökar med fysisk aktivitet

Sex månader av fysisk aktivitet för inaktiva gymnasieflickor gav positiva hälsoeffekter som håller i sig ett år senare. 

Annons:

Studien gjordes av Marie Alricsson vid Mittuniversitetet som ville undersöka om ett träningsprogram kunde påverka den fysiska självkänslan och prestationsförmågan hos inaktiva gymnasieflickor i Stockholmsområdet.

Gymnasieflickorna fick träna regelbundet 

Totalt undersökte man 104 flickor, varav 35 procent med invandrarbakgrund ingick i projektet. 44 av dessa var inaktiva flickor i en kontrollgrupp. När man startade igång studien fick dessa flickor genomgå fysiska tester som konditionstester och styrketester samt att de fick besvara ett formulär om självskattad hälsa och fysisk självkänsla. Därefter startade man igång träningsprojektet på sex månader och som avslutades med en uppföljning. 

Gymnasieflickorna fick instruktion om att de skulle träna regelbundet minst en gång per vecka i sex månader. De fick själva välja ur ett stort utbud av olika aktiviteter, exempelvis gym och gruppaktiviteter. 

Resultatet på undersökningen visade gott resultat

Resultatet visade på att gymnasieflickorna i träningsgruppen skattade sin hälsa högre, ökade sin maximala syresupptagningsförmåga, samt ökade sin självkänsla markant jämfört med kontrollgruppen. Marie Alricsson tycker att det mest överraskande resultatet var ”att den fysiska självkänslan fanns vid en uppföljning ett år efteråt. Det tyder på att träningen under ett halvår har gett kvartstående effekter även efter träningsperioden”.

En viktig förutsättning för denna grupp av personer är att kunna skapa förutsättningar att delta i fysiska aktiviteter till låg kostnad. 

Mer läsning

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: