Ange ditt sökord

Att vara fysiskt aktiv är viktigt för kropp och själ, men kanske kan man även få spela dataspel lite då och då under lovet. Foto: Getty Images

Att vara fysiskt aktiv är viktigt för kropp och själ, men kanske kan man även få spela dataspel lite då och då under lovet. Foto: Getty Images

Glädjande vinterlov!

Sportlov och hög tid att plocka fram skidor, pulka och skridskor. Men kanske kan man även ta pauser från backen och landa framför datorn en stund.

Annons:

Under denna tid på året försöker både barn och vuxna över hela Sverige, att utföra olika vintersportaktiviteter som skidåkning, skridskoåkning eller pulkaåkning. Att engagera sig i fysisk aktivitet är mycket viktigt för hälsan. Om du även skulle dyka in i världen av dataspel, finns det fördelar med det också. Här är sju anledningar till att du efter en skidtur, pulkaåkning eller utomhuslek, även kan förvandla viss del av ledigheten till ett e-sportlov.

  1. Språkutveckling: Genom att spela dataspel kan du förbättra dina språkkunskaper, särskilt engelska, vilket kan leda till högre betyg i skolan. Ju mer tid du spenderar på att spela på andra språk, desto mer expanderar ditt ordförråd. Varför inte testa spel på andra språk som franska eller japanska?
  2. Problemlösning: Vissa spel kräver att du löser problem och hittar kreativa lösningar på hinder. Detta kan förbättra din förmåga att tänka logiskt och analytiskt.
  3. Reaktionsförmåga: Snabbhet är avgörande i många spel. Genom att snabbt reagera på situationer och mönster i spelet, förbättrar du din reaktionsförmåga och öga-hand-koordination.
  4. Koncentration: Att behålla koncentrationen är viktigt i spel, vilket i vissa fall kan överföras till andra områden i livet såsom läsning, problemlösning och att lyssna på instruktioner.
  5. Sociala färdigheter: Många spel kräver samarbete och kommunikation med andra spelare, vilket kan förbättra dina sociala färdigheter och lagarbete. Även spel som spelas hemma med en vän kan stärka dessa förmågor.
  6. Vänskaper: Genom att spela online kan du träffa andra med liknande intressen och skapa vänskaper som sträcker sig utanför spelvärlden.
  7. Glädje: Spel kan vara ett sätt att koppla av och ha kul. Det är en form av underhållning som har följt oss genom historien, från enkla lekar till dagens avancerade spel. Kom bara ihåg att ta pauser och varva med andra aktiviteter.

Denna information samlades in genom samtal med forskare, spelare och studenter vid Högskolan i Skövde. Glöm inte bort att regelbundna pauser från att sitta framför en skärm är oerhört viktigt.

Läs om spelberoende.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: