Ange ditt sökord

Vi fick en nos mot nos intervju med Arthur, som överlevt det mesta och nu trivs med sitt nya liv i Sverige. Foto: Anders Åker

Vi fick en nos mot nos intervju med Arthur, som överlevt det mesta och nu trivs med sitt nya liv i Sverige. Foto: Anders Åker

I Ecuador följde Arthur blivande husse Mikael Lindnord och hans lagkamrater tätt i spåren. Foto: Krister Göransson

I Ecuador följde Arthur blivande husse Mikael Lindnord och hans lagkamrater tätt i spåren. Foto: Krister Göransson

Mikael Lindnord ångrar inte en sekund att han följde magkänslan och lät Arthur följa med hem ända till hemmet i Örnsköldsvik. Foto: Krister Göransson

Mikael Lindnord ångrar inte en sekund att han följde magkänslan och lät Arthur följa med hem ända till hemmet i Örnsköldsvik. Foto: Krister Göransson

Gatuhunden Arthur: Från hundliv till (h)underbart liv

Från gatan i Ecuador till marmorgolvet på det anrika bokförlaget Bonniers golv i den svenska huvudstaden – hunden Arthurs resa är som ingen annans och har berört hjärtan över hela världen.

Annons:

Det kan låta som en osannolik historia men låt oss berätta den från början med hjälp av husse Mikael Lindnord och såklart, med assistans av Arthur själv.

Byrackan Arthur

Arthur lyfter lite på huvudet när jag kommer in i rummet. Intervjuerna har duggat tätt och mellan intervjuer på plats på förlaget, i tevestudior och via telefon så tar Arthur en välbehövlig paus medan husse får kämpa på.

–    Jag har i stort sett vikt hela hösten till att berätta om Arthurs historia. Jag är egenföretagare men det här tar ju upp större delen av min tid såklart. Det är kul att det har fått en sån genomslagskraft, att berättelsen har gått från viral på sociala medier till en bok, säger Mikael Lindnord.

Arthur pustar till lite som för att bekräfta. Han har placerat sig bredvid mig på golvet och det är svårt att tro att den hund som ligger så nöjt och nosar lite har levt det liv som han har levt.

Mikael och Arthur möttes i djungeln i Ecuador mitt under pågående VM i multisport. Mikael minns att första gången så var det inte så mycket att han såg Arthur som att han kände lukten.

–    Han luktade verkligen illa och hade stora sår. Så jag tänkte efter både en eller två gånger men det var något speciellt med honom. Så jag gav honom något att äta, minns Mikael Lindnord.

Mikael Lindnord och lagkamraterna kämpade vidare på den närmare 700 kilometer långa sträckan. Efter ett tag upptäckte de att de hade fått en till, fyrbent, lagkamrat. Nämligen Arthur.

Genom djungel, väder, vind och vatten kämpade Arthur vid sidan av de svenska multisportarna. Det gick inte att värja sig, ingen i laget kunde låta bli att charmas av Arthur som skadad och utmärglad följde dom på vägen. Allra minst Mikael, som aldrig hade haft hund.

Det var en tuff strapats som kom att föra det som skulle komma att bli husse och hund närmare. Föga anade de att resan bara hade börjat.

Från byracka till sällskapshund

Under tiden som laget tävlade i Ecuador följdes de av medier som rapporterade om den fyrbenta medlemmen i laget som nu kämpade på. Historien började spridas och samtidigt som de tävlande tog igen sig och Mikael Lindnord på allvar började fundera på hur han skulle göra med situationen började medier kontakta honom. Då tog han ett beslut han aldrig skulle komma att ångra. Arthur ska med hem.

–    Först behövde han till en veterinär, för han var riktigt illa däran. Han hade stora sår över hela kroppen där det kravlade skalbaggar och hans tänder var i uselt skick, berättar Mikael Lindnord. Vi kämpade för att få till alla tillstånd och lyckas ta hem Arthur. Men jag bara visste att han skulle med hem.

Genom att ta vara på den mediala uppmärksamhet laget och Arthurs hade fått, både på hemmaplan och i Ecuador, lyckades man få ihop pengar till den inledande veterinärvård Arthur behövde. De var även tvungna att få alla tillstånd och lösa situationen då de bara några dagar senare, efter beslutet att ta med Arthur, var bokade att resa tillbaka till Sverige.

Det var mycket som skulle göras på kort tid, med veterinärkontroller och myndighetsbeslut men till slut fick Arthur grönt ljus, han skulle få komma till Sverige.

Från Ecuador till Sverige, från känd till superkänd

Samtidigt som allting pågick med Arthurs vård och få grönt ljus att ta med Arthur till Sverige spreds den gripande berättelsen om gatuhunden och multisportaren som fann varandra i djungeln i Ecuador. Den mediala uppmärksamheten bara växte och växte samtidigt som Mikael Lindnord och Arthur i sällskap med övriga lagkamrater begav sig hem till Sverige.

Reglerna krävde att Arthur skulle sitta i karantän under fyra månader. Husse hälsade på så ofta han fick, och tiden gick. Dagen då Arthur äntligen skulle få komma till sitt nya hem minns Mikael Lindnord med värme.

–    Den som hade tagit hand om honom mest under karantänen sa att han hade varit alldeles uppspelt den dagen. Vi var också uppspelta och precis som en veterinär hade berättat för mig tidigare så har jag och Arthur en kontakt som är speciell, en på miljonen. Så när jag äntligen fick ta med Arthur hem kändes det fantastiskt.

Arthur snarkar lite, han har hört berättelsen förr. Men snart skulle berättelsen komma att bli ännu större. Redan under karantänen kontaktades Mikael Lindnord av ett bokförlag för att ge ut berättelsen om Arthur. Då tyckte han att det var för tidigt, eftersom allting inte var klart. Men, när Arthur hade klarat av karantän och man hade tagit hand om hans tänder, som var illa åtgångna, och allting började falla på plats började Mikael Lindnord fundera.

–    Eftersom historien hade berört så många så tänkte jag att det var värt att nå ut till fler med berättelsen. Ett engelskt bokförlag kontaktade oss och med hjälp av en skribent så förvandlades historien till en bok, en bok inte bara om Arthur utan också om tillvaron som multisportare, om kampen att överleva och hur möten kan förändra allting, säger Mikael Lindnord.

Boken kom ut på engelska och blev en omedelbar succé och Arthur gick från känd till superkänd. Från att ha varit en viral berättelse som fått uppmärksamhet i press rusade nu boken om Arthur upp på bästsäljarlistor. Från Japan till Afrika, England till Sverige, överallt vill människor ta del av berättelsen om Arthur.

Förvalta kändisskapet – ge tillbaka

För Mikael Lindnord har tillvaron förändrats. Redan innan var han påpassad som multisportare och profil men uppmärksamheten har förändrats. Där han tidigare blivit ifrågasatt av konkurrenter, omskriven för prestationerna i sporten, så handlar nu allting om Arthur.

–    Den senaste tiden har all fokus legat på Arthur och boken. Jag vill nå ut med berättelsen för att inspirera andra och samtidigt kunna ge någonting tillbaka. Det är en berättelse som alla kan bli berörda av, säger Mikael Lindnord.

Som en del i att ge något tillbaka arbetar man med Arthurs egen fond. Fonden som ursprungligen skapades för att hjälpa Arthur med veterinärräkningar och att komma till Sverige används nu för att uppmärksamma gatuhundars situation i andra länder, främst då Ecuador.

–    Det var nyligen en jordbävning i regionen där Arthur kommer ifrån. Via fonden har vi lyckats ställa ut hundkojor och rent vatten så hundarna kan få en trygg plats att vara på i allt kaos. Fonden arbetar även med frågan kring regelbundna vaccinationer även hos gatuhundar för att förhindra smittspridning. Samtidigt riktar vi oss även mot människor, att utbilda människor kring djur och djurvård. I många länder har man inte alls det djurskydd vi har i Sverige och djuren far illa, där kan vi göra en insats genom att utbilda barn och ungdomar tidigt omi värdet av ett liv, även när det gäller djur, förklarar Mikael Lindnord med värme i rösten.

Arthur börjar vakna till och ruskar lite på sig som för att bekräfta att det är en viktig fråga vi pratar om. Arthur är ju själv ett bevis på när ett djurs lojalitet möter människors godhet. Arthur har under hela intervjun varit väldigt lugn, vilket man måste beundra med tanke på att han är en hund som på sitt schema har haft intervjuer i morgonsoffor, tidningsintervjuer och snart hägrar en bokmässa.

–    Han är så cool, han har alltid varit så cool. Det är aldrig några problem att ha med honom, han är lugn så länge jag är med, säger Mikael Lindnord och tittar stolt på sin fyrbente kompis.

När vi ska avsluta intervjun kommer Arthur fram och nosar lite, som för att ”skaka tass”, eller hur nu en hund avslutar en intervju. Han har hela tiden koll på husse, så att husse inte går för långt bort. Idag är Arthur vid god hälsa och även om han dras med några små krämpor från tiden i Ecuador har han återhämtat sig och ser ut som vilken glad hund som helst idag, vilket är helt otroligt.

Är det något berättelsen om Arthur bevisar för oss är det att man kan alltid öppna sitt hjärta, och om man tror på någonting ska man följa sin magkänsla.

–    Jag har alltid följt magkänslan och aldrig ångrat det, säger Mikael Lindnord avslutande. Det här var ett sånt tillfälle där jag såklart vägde för och emot men magkänslan sa att det här är rätt. Och det blev verkligen rätt.

Arthur tassar ut ur rummet bredvid husse och man kan bara konstatera att när vi följer magkänslan kan saker och ting just bli riktigt, riktigt rätt.

Fakta Arthur

  • Född: I Ecuador
  • Ålder: Oklart (3-8 år)
  • Favoritmat: Kycklinginnerfilé
  • Favoritsyssla: Gillar att busa och göra saker med familjen (gå ut, springa, leka)
  • Sover helst: På golvet utanför rummen eller i sin korg

Boken om Arthur kommer att recenseras här hos oss den 16 september. Finns till försäljning 28 september men kan redan nu förbeställas. För mer information om Arthurs fond, besök www.arthurfoundation.org

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: