Ange ditt sökord

Framtidens läkemedel utan biverkningar

Framtidens läkemedel utan biverkningar

Genom att utnyttja cell-penetrerande peptider som innehåller runt tjugo naturliga aminosyror kan leveransen av DNA-liknande molekyler in till mänskliga celler kraftigt förbättras.

Annons:

Enligt Peter Guterstam vid Institutionen för neurokemi, Stockholms universitet väcker denna upptäckt hopp om att oligonukleotider, tillsammans med peptider, ska kunna användas som läkemedel genom att påverka ett stort antal olika sjukdomsalstrande proteiner hos människor. Dessa rön presenterades nyligen i en doktorsavhandling.

Läkemedel som består av syntetiskt tillverkade oligonukleotider gör det möjligt att korrigera sjukdomsalstrande proteiner på ett tidigt stadium i den cellulära tillverkningsprocessen på ett mycket specifikt sätt.

– Det är slående att många vetenskapliga artiklar nuförtiden handlar om att man identifierat de exakta genetiska orsakerna till sjukdomar. Många forskare har även bevis för att oligonukleotider kan bota, eller i alla fall lindra, symptomen för dessa sjukdomar. Många rapporter avslutas dock med några uppgivna meningar om att oligonukleotider troligtvis inte kan användas som läkemedel eftersom det saknas effektiva och ofarliga metoder att få in dem i kroppens celler, säger Peter Guterstam.

Hos professor Ülo Langel vid Stockholms universitet har man sedan sent 90-tal studerat möjligheterna att använda cell-penetrerande peptider för att leverera olika molekyler till mänskliga celler och redan 1998 visade Ülo Langels forskargrupp att peptider kunde användas för cellulär transport av oligonukleotider in i celler i ryggmärgen hos möss.

– De cellförsök med cell-penetrerande peptider som utförts av studenter och forskare det senaste året är mycket lovande för framtida användning av oligonukleotider inom forskningen och så småningom även för läkemedelsapplikationer. De nyligen inledda djurförsöken som för närvarande genomförs med olika samarbetspartners visar på goda resultat, säger Peter Guterstam.

Fakta

I alla kroppens celler finns kromosomer som består av DNA. Kromosomernas DNA är vår arvsmassa och innehåller all information som krävs för att kroppen och dess celler ska fungera. Informationen i arvsmassan är grundritningar till de proteiner som varje cell tillverkar. Felaktig tillverkning av proteiner, orsakade av ärftliga fel eller nytillkommna mutationer i arvsmassan, påverkar sjukdomsbilden i ett flertal vanliga och allvarliga sjukdomar.

Intresserad av fler nyheter inom medicin, hälsa och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: