Ange ditt sökord

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Från hockeylegend till ”vildmarkskock”

Från vildmarken i Norrland till storstadslivet som NHL-spelare i Canada och numeralugnet i Stockholms skärgård.

Annons:

Börje har tack vare sin elithockeykarriär haft
ett annorlunda liv än många andra som växer upp i Kiruna. Nu knyter han ihop ryggsäcken lite genom att lansera boken ”Vilt med Salming”, med goda recept och tips på vildmarkslivet.

Enbart hockey som gällde

Som unga fanns det inte mycket mer än idrott i huvudet på bröderna Salming. När de kom hem från skolan var det bara att länga i sig maten och ut och sporta, och det var inte bara hockey. Sporter som fotboll, handboll, landhockey och brottning var inte ovanligt att de höll på med.

– När jag var liten pratades det aldrig om att bli proffs eller om pengar man kan tjäna, säger Börje. Jag spelade hockey för att jag gillade att träna och det var kul.

De bodde precis intill en idrottsplats, så där spelades det hockey tills det blev mörkt på kvällen. När han var sjuk oroade han sig mer för de missade träningarna än skolarbetet. Han körde på minst lika hårt på träningen som på matcherna, vilket gav resultat när det väl gällde.

– Jag kämpade alltid i varenda match och gav mig aldrig, vare sig vi ledde eller låg under. Jag försökte alltid att ge det där lilla extra – att hela tiden kämpa till sista svettdroppen blev mitt mål.

Allting rullade på snabbt, A-laget, ”Tre kronor” och så småningom NHL i Canada.

– Allting gick så fort att jag nog aldrig hann reflektera över vad det var som gjorde att det gick så bra för mig. Kanske låg det till att börja med en drivkraft i att vilja vara lika bra som min tre år äldre bror. Men en stor del har nog att göra med att jag alltid älskade att träna. Om jag inte hade blivit elithockeyspelare hade jag antagligen blivit kvar i Kiruna och jobbat i gruvan eller på verkstad.

Favoritresmål: Torneträsk

Idag bor han med sin familj i skärgården utanför Stockholm, men hälsar gärna på familjen norröver. Ett favoritresmål är att åka ovanför Torneträsk för att fiska och jaga i vildmarken.

– Där finns ingenting mellan mig och naturenoch det ger en stor frihetskänsla. Det är oerhört skönt att ingen kan störa. Mobilerna fungerar ju inte så här långt ut i vildmarken, säger Börje med glimten i ögat. Jag älskar lagandan i sporter och att umgås med min familj, men innerst inne är jag nog en ensamvarg. Kanske beror det på mitt samiska arv eller min kärlek till Norrland. Vad det än beror på så har naturen varit min naturliga batteriladdare så länge jag kan minnas. Visst är det en kick om man får en fisk, men det är inte det viktigaste. Det är lugnet och den vackra naturen jag vill komma åt.

Börje fyllde 60 år i april, men bestämde sig för att endast fira med familjen, i lugn och ro.

– Jag hade stora fester när jag fyllde 30,40 och 50 år, så det fick räcka.

När Börje spelade hockey hade man inte lika mycket kunskap kring kosten, som man har idag. Då åt man det man ville.

– Jag kunde sätta i mig två biffar före match, vilket egentligen inte var det bästa. Vi tränade mycket så energin behövdes, men just inför match hade det nog varit bättre att äta lite mindre ”tung” mat.

Uppvuxen med husmanskost

Börje är uppvuxen med husmanskost, vilket fortfarande är favoritmaten.

– Tänk vad jag längtade efter bruna bönor och fläsk eller ärtsoppa när jag bodde i Canada, det var det första jag ville ha när jag väl kom hem till Sverige. Jag grillade dock en hel del i Canada och tycker att det är riktigt gott på somrarna.

Detta gjorde även att Börje tackade ja, när förlaget ringde och frågade om han ville ge ut en kokbok om just grillning. Att han nu kommer ut med boken ”Vilt med Salming” är ingen slump. Han älskar vildmarkslivet och frihetskänslan i naturen. Att då få sätta tänderna i exempelvis renkött sätter pricken över i:t.

– Jag äter mycket bättre mat idag än när jag tävlade i hockey. Nu äter jag även mer fisk och grönsaker.

Många järn i elden

Efter hockeykarriären har Börje satsat på att lansera underkläder, diverse sportartiklar och nu även kokböcker, så han är fortfarande en man med många ”puckar” i luften.

– Jag har inte tänkt pensionera mig än. Idag har jag ett flexibelt jobb, där jag kan bestämma när jag jobbar och när jag vill vara med familjen. En ledig dag gillar jag att vara hemma och fixa. Igår byggde jag på soldäcket vid vattnet. En av mina passioner är att ta en tur med kajaken, antingen någon timme eller gärna vara ute en hel dag. Detta är god livskvalitet för mig och med kajaken kan man ta sig in på de verkliga smultronställena i skärgården.

Börje har två äldre barn, Anders och Terese som numera har egna barn. När de var små var Börje ofta på resande fot på grund av hockeyn. Idag har han större möjlighet att finnas där för sina yngre barn, Rasmus, 15 och Bianca, 12. Det blir många hämtningar och lämningar, då det är två mycket idrottsintresserade ungdomar, skrattar Börje.

– Det är viktigt att få barnen att röra på sig, så att de inte bara fastnar framför datorn, menar Börje. Ta med dem på äventyr i skogen och upplev allt som naturen har att erbjuda, då får man både frisk luft och vardagsmotion. Jag tycker att lagsporter är bra för ungdomar, som då även får lära sig att visa hänsyn och att alla har olika styrkor. Jag är stolt över mina prestationer som elithockeyspelare, men jag vet samtidigt att jag för den skull inte är förmer än någon annan. Alla är bra på sitt sätt – vi är bara olika.

Börje ger ett ödmjukt och rejält intryck och konstigt vore det kanske annars, med tanke på att han varit med om en hel del under sitt liv. Troligtvis mycket mer än om han hade varit kvar i gruvan i Kiruna.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: