Ange ditt sökord

Från en akutsituation till en annan – en månad efter jordbävningen på Haiti

Från en akutsituation till en annan – en månad efter jordbävningen på Haiti

Jordbävningen som drabbade Haiti den 12:e januari i år har lämnat landet i total förödelse med över 200 000 döda, 300 000 skadade och hundratusentals människor hemlösa.

Annons:

Idag, lite mer än en månad efter jordbävningen, arbetar Läkare Utan Gränser på fler än 20 platser i och runt Port-au-Prince och de närliggande städerna Léogane och Jacmel. Nu finns tio fungerande operationssalar där man utför större operationer och fem för mindre ingrepp.

Postoperativ vård och psykisk hälsa

Efter den första fasen av akuta livräddande insatser skiftar nu Läkare Utan Gränsers verksamhet allt mer till postoperativ vård och att förbättra människors levnadsvillkor. Man har påbörjat arbetet med att återupprätta primärvård för vanliga åkommor och ge hjälp till människor med kroniska sjukdomar. Fyra platser har upprättats för postoperativ vård i Delmas, Lycée i Champ de Mars, Promesse och i en tidigare förskola känd som Mickey Mouse. Ytterligare en klinik för 150 patienter öppnar snart i Sarthe.

Läkare Utan Gränser stärker dessutom sina insatser inom mental hälsa. Psykologiskt stöd är oerhört viktigt för människor och familjer som har blivit allvarligt skadade, särskilt i de fall där amputationer inte kunnat undvikas. Läkare Utan Gränsers psykologer har också uppsökande verksamhet och mobila kliniker för de internflyktingar som bor i tillfälliga läger. Man vänder sig till de människor som försöker hantera sorg, samtidigt som de undrar var och hur de ska leva i framtiden.

Fyra veckor efter jordbävningen och med en annalkande regnperiod, finns en utbredd oro i Haiti över de trånga, ohälsosamma förhållanden som många av dem som blivit hemlösa nu tvingas leva i. Många människor har ännu inte fått tält och hygienartiklar och det råder dålig tillgång till rent vatten och sanitet.

– Det är svårt att tro att det är fyra veckor sedan skalvet när så många människor fortfarande tvingas leva på gatan, säger Christophe Fournier, Läkare Utan Gränsers internationella ordförande som nyligen återvänt från Haiti.

Fakta

Läkare utan gränser har över 1 800 anställda i Haiti, varav 1450 haitier. Cirka 1 400 ton medicinsk utrustning och förnödenheter har flugits in i landet och ytterligare 350 ton förnödenheter planeras anlända under de kommande veckorna. Den senaste månaden har Läkare Utan Gränser behandlat mer än 18 000 patienter och utfört mer än 2 000 kirurgiska ingrepp.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: