Förstoppning hos barn (obstipation)

Förstoppning hos barn (obstipation)

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2014-07-15
Uppdaterad: 2014-08-14
Författare: Redaktionen

Förstoppning innebär att en person har en trög mage vilken leder till hård avföring. Förstoppning hos barn innebär generellt att barnet bajsar mindre än 3 gånger i veckan och att avföringen är hård och barnet har svårigheter att bajsa. Hur barnet bajsar och konsistensen på bajset beror mycket på barnets ålder och kost.

Det är mycket sällan ett barn som endast bara får bröstmjölk blir förstoppad. Om barn får mjölkersättning kan förstoppning dock förekomma. Det är vanligt med förstoppning hos barn när de börjar med nya matvanor och rutiner, till exempel när de slutar amma och börja äta fast mat. Denna typ av förstoppning hos barn brukar oftast gå över av sig själv efter en kortare tid; när magen börjat vänja sig vid den nya maten. Hos andra kan det däremot ta även upp till ett år innan förstoppningen ger med sig. Förstoppning är vanligare bland pojkar än flickor upp till puberteten, efter puberteten är förstoppning vanligare bland flickor och kvinnor. 

Symtom på förstoppning hos barn

Att tömma tarmen vid förstoppning är mycket smärtsamt då avföringen är hårt och trög. Vanligtvis lyckas barnet inte tömma tarmen vid toalettbesök vilket leder till mycket obehag även efter toalettbesöket. Barn som är förstoppade lider av buksmärta, illamående och kan även kräkas. I vissa fall får barnen små sprickor vid ändtarmsöppningen, så kallade hemorrojder som gör ont och även kan blöda. Dålig aptit och utspänd, hård mage är också tecken på att barnet kan vara förstoppat.

Vad orsakar förstoppning hos barn?

Hos spädbarn är förstoppning vanligast bland barn som får bröstmjölksersättning. Det är mycket sällan ett barn som endast får bröstmjölk blir förstoppat.

Den största orsaken till förstoppning hos barn är ändrade matvanor och rutiner. När de går från bröstmjölk till annan mat, eller att barnet slutar med blöjor och börjar pottränas är exempel på ändrade rutiner som kan orsaka förstoppning hos barn. En annan vanlig orsak till förstoppning är att barnet inte får i sig tillräckligt med vätska. Om barnet äter mycket fibrer behöver de mycket vätska för att inte bli uttorkade eller förstoppade.

Att man särskilt omkring 2 års ålder och uppåt håller inne avföringen av reflex är också en vanlig orsak till förstoppning hos barn. Barn i denna ålder börjar bli mycket privata och vill helst tömma tarmen i en trygg och välkänd miljö. Barn som till exempel börjar på dagis eller byter daglig miljö kan därför omedevetet bli förstoppade när de vill hålla inne avföringen, tills de är tillbaka hemma i en miljö där de känner sig trygga. Barn som rör sig för lite och barn som känner sig oroliga eller stressade kan också bli förstoppade.

Behandling av förstoppning hos barn

Hos de flesta barn går förstoppningen över av sig själv i takt med att barnet vänjer sig vid den nya situationen eller rutinen. Om förstoppningen skulle hålla i sig länge eller inte förbättras med tiden kan medicinering vara aktuellt.

Hos spädbarn rekommenderas magmassage. Man kan också prova att byta ut mjölkersättningen till en annan sort. Om barnet är 6 månader eller äldre kan man även prova att ge katrinplommon, päronpuré eller annan mat med lätt laxerande effekt.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress