Ange ditt sökord

Enkel handträning ger bättre styrka för patienter med ledgångsreumatism

Enkel handträning ger bättre styrka för patienter med ledgångsreumatism

En avhandling från Sahlgrenska akademin visar att enkel handträning förbättrar både handfunktion och handstyrka hos patienter med ledgångsreumatism. Försämrad handfunktion leder till problem och det är därför viktigt att utveckla nya utvärderingsmetoder för att säkerställa effekten av olika behandlingar.

Annons:

Den mänskliga handen kan ses som ett sinnesorgan eller hjärnans förlängning mot yttervärlden. Handen har också en central roll i kroppsspråket och i människors kommunikation med omvärlden. Därför kan olika typer av skador och sjukdomar som drabbar handen skapa stora problem såväl i yrkeslivet som på fritiden.

En grupp som ofta drabbas av nedsatt handfunktion är patienter med ledgångsreumatism. De har ofta försämrad handfunktion på grund av värk och nedsatt greppfunktion. För patienten kan detta medföra dagliga problem med vardagliga sysslor som till exempel att kamma håret, öppna mjölkkartonger eller att hålla fast ett drickglas. Handens funktion hos patienter med ledgångsreumatism har i tidigare forskning studerats med avseende på ledfunktion, men kunskapen om hur musklerna påverkas vid ledgångsreumatism och vad det har för betydelse för patienternas handfunktion och livskvalitet är fortfarande begränsad.

Biomekanikingenjör Sofia Brorsson, som disputerat vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och är anställd vid Högskolan i Halmstad, har i sin avhandling studerat hur nya metoder kan användas för att utvärdera effekten av träning. Ett nytt kraftmätningsinstrument har utvecklats och tillsammans med ultraljud och andra etablerade utvärderingsmetoder har det använts vid bedömning av muskulaturen i underarmen och handens funktion.
– Med dessa metoder visar det sig att handträning är effektivt för att förbättra styrka och funktion i handen. Redan efter sex veckors träning förbättrades handstyrkan och handfunktionen signifikant. Jag såg också en tydlig ökning av muskelns storlek, säger Sofia Brorsson.

Fördjupad kunskap avseende muskeluppbyggnad och muskelfunktion hos patienter med ledgångsreumatism, samt nya metoder för utvärdering är viktig för att kunna avgöra om en behandling är effektiv eller ej.

FAKTA LEDGÅNGSREUMATISM
Ledgångsreumatism är en inflammationssjukdom där lederna är kroniskt inflammerade. Sjukdomen gör att lederna på sikt förstörs och den ständiga inflammationen gör att benskörhet utvecklas. Ungefär en procent av befolkningen är drabbad, vilket gör ledgångsreumatism till den näst vanligaste kroniska reumatiska sjukdomen efter artros. Sjukdomen är två till tre gånger så vanlig hos kvinnor än hos män. Många kvinnor insjuknar i samband med eller just efter klimakteriet. De begynnande symtomen är ofta svullna, ömma och stela leder. Efter en tids sjukdom, oftast flera år, kan de drabbade lederna deformeras med betydande funktionshandikapp som följd.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: