Ange ditt sökord

En ny stamcell i hjärnan är funnen

En ny stamcell i hjärnan är funnen

Man har hittat en ny stamcell i den vuxna hjärnan och forskare hoppas nu på att man ska kunna använda det till att utveckla metoder som kan reparera sjukdomar och tidigare skador i hjärnan.

Annons:

Det är genom analys av hjärnvävnad från biopsier (vävnadsprover) och hjärnsnitt som forskarna vid Lunds universitet nu har hittat stamcellen i hjärnan. Man har ännu inte hunnit se över vilken funktion cellen har i hjärnan men forskarna har jämfört stamcellen med tidigare funna stamceller i kroppen och sett, att med dess rörliga egenskaper har den stor potential för liknande funktioner för kroppen. 

Stamceller är viktiga för återuppbyggnad i kroppen

Den nya stamcellen sitter kring små blodkärl i hjärnan och liknar en annan celltyp som tidigare identifierats i andra organ, där den är grundläggande för återuppbyggnad av muskler, ben, brosk och fettväv. I de andra organen har man även funnit tecken på att stamcellen har stor medverkan till reparation och sårläkning och det är just på de sista två punkterna som den funna cellen är intressant för hjärnan.

Med den ökade förståelsen kommer forskarna att undersöka sjuka och skadade hjärnor för att kunna ta fram nya behandlingar för att reparera hjärnor som är skadade. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: