Ange ditt sökord

Efter att ha råkat ut för en mycket allvarlig skidolycka vaknade Emil Börner ...

Efter att ha råkat ut för en mycket allvarlig skidolycka vaknade Emil Börner ...

En cykelresa till Kina – historien om att inte ställa in sina drömmar

Emil Börner hade en dröm, att cykla från Stockholm till Peking. Vintern 2010 hände något som hade kunnat sätta stopp för allt vad drömmar heter.

Annons:

Tänk dig att du har bestämt dig för att göra ditt livs resa – tänk dig sedan att du plötsligt blir mycket svårt skadad och får leva med smärta resten av ditt liv.

Efter att ha råkat ut för en mycket allvarlig skidolycka vaknade Emil Börner på sjukhuset med titanskruvar i ryggen och utan förmåga att röra på högerbenet. Resan var planerad in i minsta detalj – all utrustning var köpt och alla kartor med rutten var planerade. Vad hade du gjort i den situationen?

Att inte ge upp

Många kan nog ärligt, med handen på hjärtat, säga att de hade givit upp. En dröm som Emils förutsätter möjligheten att röra sig och att vara fysiskt (och mentalt) stark – något som en svår olycka kan sätta stopp för.

Emil valde en annan väg, en väg som varken var smärtfri eller helt okomplicerad, men som är vägen till Emils egen dröm, cykelresan mellan Stockholm och Peking.

”När jag vaknade efter operationen insåg jag snabbt att livet aldrig skulle bli sig likt igen. Jag har alltid varit fysiskt stark och det var en stor omställning och väldigt sorgligt att bli av med något så självklart. Det som fick mig att inte tappa modet var min stenhårda vilja att genomföra min drömresa. Att cykla från Stockholm till Peking. Utan den drömmen hade jag nog aldrig fått ut så mycket av rehabiliteringen” berättar Emil för DOKTORN.com

Emil fortsätter att berätta att ”det finns faktiskt inget i framgång som är så viktigt som bekräftelse och några uppmuntrande ord”.

Inom sjukvården säger man ofta att man bör ”sällan bota, ofta lindra, alltid trösta”. Även Emil bekräftar en sanning i det citatet – och hans huvudmål med rehabiliteringen var att kunna bli så bra att han kunde cykla igen.

”Jag kände alltid att tvivel var min största och farligaste fiende och det kändes alltid skönt att ha personer runt mig som viftade bort den. Att vara realistisk är inte nödvändigt, för mig var det viktigt att få drömma och att personer runt mig bekräftade det”.


Idén att cykla till Peking kom Emil i slutet av gymnasiet.

Trots kroniskt ryggskott och ständig smärta – fysiska aktiviteter hjälper!

Emil har vad man kallar kroniskt ryggskott och lider även av en del neuropatisk smärta i benen och äter smärtstillande.

”Jag tar för tillfället paracetamol och ibuprofen dagligen och har fått råd av läkarvården att inte ta starkare mediciner”.

Det som Emil har märkt fungerar bäst mot smärtan, och som även hans läkare verkar enade om, är fysisk aktivitet. Att fysiska aktiviteter motverkar smärta gör det värt att härda ut smärtan.

”Jag har en del styrkeövningar för ryggen och praktiserar Yoga för att öka blodcirkulationen och stretcha stela muskler. Cyklingen är en bra konditionsträning istället för löpning som belastar ryggen mer.”

Emil upplever det som att det ibland gör mer ont när han rör på sig. Då gäller det att tänka på att rörelse, fysisk aktivitet, hjälper kroppen att komma igång och att det i slutändan oftast blir bättre.

”Då är det också lättare att motivera mig själv att fortsätta” säger Emil som försöker tänka positivt då allting känns tung och mörkt. ”Det är viktigt att ha något att se fram emot. ”

Sätt upp mål i tillvaron – friheten på en cykel

Att sätta upp mål i tillvaron är viktigt, allt från stora mål till mindre delmål. För Emil kan det innebära att när han cyklar långa dagar så kan han under vägen ta en kaffe på ett fik, sitta i solen, ta en varm kopp med nyponsoppa och så vidare utan att känna någon press.

”Sådana sätt att uppmuntra och unna sig är viktiga även i vardagen och det gäller bara att följa sitt hjärta.”

Idén att cykla till Peking kom Emil i slutet av gymnasiet. Istället för att landa på flygplatsen eller kliva av tåget och komma direkt till stadskärnan ville han se något annat.

”När man kommer till en ny stad på cykel, helt fri, utan varken fönster eller dörrar, blir man bemött på ett helt annat sätt. Man ser landsbygden och förorterna och träffar människor som inte bara är intresserade av att sälja något”.

Emil tipsar andra med ryggproblem

Vi på DOKTORN.com pratar ofta om att lära känna sin egen smärta och sjukdom. I närmare ett år har Emil levt med sin funktionsnedsättning och att känna sin smärta var viktigt i förberedelserna inför och kring resan:

”Jag har dels tagit med mig praktiska saker så som min TENS apparat (pulserande mikroströmmar, red. anm.) , varmvattenflaska och rätt läkemedel. Men mina förberedelser har framför allt handlat om att göra mig mentalt beredd. Lära mig om mina svagheter och hur jag arbetar med mina smärtor.”

Att leva med kronisk smärta är naturligtvis påfrestande och i anknytning till en olycka så sätter händelsen många gånger djupa spår där smärtan blir en påminnelse. Smärtan i både kropp och själ kan för vissa bli så påtaglig att man utvecklar en depression, blir stillasittande och undviker all fysisk aktivitet – något som bara försämrar smärtan. Det blir en ond spiral.

”Den största smärtan efter en allvarlig olycka är oftast mental. Man kan länge gå och grubbla, ångra eller vara arg (…) För att motverka stress och andra orosmoment som underblåser smärtan är det viktigt att vara ärlig. Att inte ta på sig massa ansvar och göra saker man inte har energi till. Ibland kan det vara sorgligt när man inser att man verkligen har lust att göra något men inte har orken, då får man helt enkelt acceptera det och se det roliga i att hitta en annan lösning. Ibland när jag är ute och cyklar orkar jag inte mer, då kan man alltid lifta eller ta en buss”.


”För mig har det blivit viktigare att följa mitt hjärta snarare än alla måsten.”

Följa sitt hjärta

För Emil handlar mycket om att snarare följa sitt hjärta än sina ”måsten”. Att sluta vara orolig och rädd och möta dagen som en utmaning fylld med möjligheter. Att använda sina erfarenheter för att generera ny kunskap i livet, vara beredd på att möta motgångar men ändå stärka sig själv så pass fysiskt och psykiskt att man inte går ner sig. Det är viktigt att ha en relation till sin kropp, lära känna sina styrkor – och svagheter.

”De positiva erfarenheter jag hoppas få ta med mig är såklart också alla möten med människor, nya kulturer, maträtter och vackra landskap. Självklart kommer jag också träffa en del otrevliga människor och hamna i obehagliga situationer men jag är inte så jätteorolig för det”.

Även om man inte har möjlighet att göra ett äventyr i den form Emil gör, att cykla från Stockholm till Peking, finns det ändå massa inspiration att hämta från Emils vitala och optimistiska tänkande. Att orka röra på sig – anpassa livet efter din kropp och inte tvärtom. Erkänna begränsningarna och istället utnyttja fördelarna. Smärta är något som är väldigt personligt och en upplevelse som varierar för den drabbade – då gäller det att utgå från vem man själv är, vad man vill och vad man drömmer om.

”För mig har det blivit viktigare att följa mitt hjärta snarare än alla måsten. Gör man det överraskas man ofta med att ha glömt bort att man har ont. Att ha roligt, skratta och göra något man trivs med är den bästa medicinen”.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom
4 juni, 2019 Mage & Tarm

Tarmens mikrobiota inverkar på hälsa och sjukdom

Tarmbarriären är människans första försvar mot farliga ...

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Medicinhistoria: Tuberkelbacillen och Robert Koch

Tuberkulos (tbc) är en av de vanligaste infektionssjukd...

Digital vård här för att stanna – men vad är det?
9 december, 2019 Bättre liv

Digital vård här för att stanna – men vad är det?

Nätläkare, e-hälsa, digital vård – kärt barn har många ...

Annons:
Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
8 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans
27 mars, 2020 Bättre liv

Sanna Bråding – från flyktbeteende till balans

Den högpresterande tjejen Sanna började jobba som skåde...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Annons:
Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
18 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Ansiktsblind? Du är inte ensam!
2 december, 2019 Bättre liv

Ansiktsblind? Du är inte ensam!

Att inte känna igen bekanta kan vara mycket pinsamt. De...

Varifrån kommer orden? – Etymologi
2 december, 2019 Bättre liv

Varifrån kommer orden? – Etymologi

Har du koll på varför vi säger som vi gör? Många av de ...

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens
27 november, 2019 Bättre liv

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens

Så kallade true wireless eller trådlösa hörlurar blir a...

Annons:
Så behåller du hälsan som en 25-åring
7 november, 2019 Bättre liv

Så behåller du hälsan som en 25-åring

Svenskarnas genomsnittsålder ökar för varje år som går....

Vi behöver skratta mer!
7 november, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap
17 oktober, 2019 Bättre liv

Tips: Effektiv och skön träning med rätt redskap

Träning, kost och allmänt välbefinnande ligger mig varm...

Annons:
Slut på kostkriget – ät näringsrikt!
14 oktober, 2019 Bättre liv

Slut på kostkriget – ät näringsrikt!

Om man varje dag äter grönsaker, bär, fullkorn och fler...

Snabb kontakt med läkare det bästa med digitala vårdmöten
7 oktober, 2019 Bättre liv

Snabb kontakt med läkare det bästa med digitala vårdmöten

Akut övre luftvägsinfektion, hudutslag och hosta, är de...

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”
4 oktober, 2019 Alternativbehandling

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att m...

Läsa sig till god hälsa
3 oktober, 2019 Alternativbehandling

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning ä...

Annons:

Coronapandemin: Upplever du att allmänheten fortfarande följer myndigheternas rekommendationer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq