Ange ditt sökord

Elektriskt brus för behandling av Parkinsons sjukdom

Elektriskt brus för behandling av Parkinsons sjukdom

Forskare undersöker i samarbete med amerikanska rymdorganet NASA om svagt, elektriskt brus kan lindra symtomen hos personer som lider av Parkinsons sjukdom.

Annons:

Det man nu vill testa är om en bärbar brusstimulator kan vara ett verktyg. Forskarna vid Sahlgrenska akademin ska tillsammans med NASA, som har utvecklat stimulatorn, studera rehabilitering av astronauter som varit i tyngdlöst tillstånd.

Obalans i hjärnan

Personer som lider av Parkinsons sjukdom drabbas av bland annat stelhet, skakningar och rörelsehämningar. Det gör de till följd av en brist i hjärnan på signalämnet dopamin. 

Forskning har visat att signalerna i vårt nervsystem behöver innehålla en lagom mängd bakgrundsbrus. Ett brus som gör att vi fungerar normalt. I takt med att hjärnan åldras minskas detta bakgrundsbrus och man tror att minskningen är betydlig när dopamin-nervceller försvinner. Detta händer om man får Parkinsons sjukdom till exempel.

Förbättrad balans

I en studie på råttor kunde forskarna se att elektrisk brus-stimulering av balansorganen förbättrade rörelseförmågan hos råttan med så mycket som 25 procent. Samma förbättring kan uppnås genom behandling av de vanligaste Parkinsonsmedicinerna.

Dessutom ledde brusstimuleringen till att det utsöndrades en särskild aminosyra som faktiskt motverkar effekterna av dopaminbrist i hjärnan.

Det här är den första studie där man kan se att ett så kallat sensoriskt brus skulle kunna förbättra rörelseförmågan genom att förändra nervsignalerna i hjärnan.

Pilotstudie

Innan man kan använda den nya behandlingsmetoden på bredare skala ska man tillsammans med NASA genomföra en pilotstudie. Syftet är att testa metoden direkt på Parkinsonspatienter, i det här fallet astronauter som vistats i tyngdlöst tillstånd.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: