Ange ditt sökord

E-recept populära i Sverige

E-recept populära i Sverige

Sverige är i världstoppen när det gäller elektronisk förskrivning. I dag är hela 66 procent av alla recept utfärdade via e-recept. – Den elektroniska hanteringen möjliggör en bättre läkemedelsanvändning, säger Bengt Åstrand, chef för enheten E-hälsotjänster på Apoteket AB.

Annons:

Det första e-receptet i Sverige skickades redan år 1983. Men det dröjde fram till början av 2000-talet innan erecepten slog igenom på bred front.

Fördelarna med en elektronisk receptprocess är flera. Säkerheten för apotekskunden kan öka menar Bengt Åstrand. Såväl farmaceut som förskrivare kan i och med det ta hänsyn till risken för interaktioner mellan olika läkemedel.

– Det finns ett behov av bättre IT-baserade stödsystem vid läkemedelsförskrivning och receptexpedition. Med ett sådant IT-stöd skulle man kunna få en bättre kvalitet och därmed förbättra läkemedelsanvändningen, säger Bengt Åstrand.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: