Ange ditt sökord

E-recept populära i Sverige

E-recept populära i Sverige

Sverige är i världstoppen när det gäller elektronisk förskrivning. I dag är hela 66 procent av alla recept utfärdade via e-recept. – Den elektroniska hanteringen möjliggör en bättre läkemedelsanvändning, säger Bengt Åstrand, chef för enheten E-hälsotjänster på Apoteket AB.

Annons:

Det första e-receptet i Sverige skickades redan år 1983. Men det dröjde fram till början av 2000-talet innan erecepten slog igenom på bred front.

Fördelarna med en elektronisk receptprocess är flera. Säkerheten för apotekskunden kan öka menar Bengt Åstrand. Såväl farmaceut som förskrivare kan i och med det ta hänsyn till risken för interaktioner mellan olika läkemedel.

– Det finns ett behov av bättre IT-baserade stödsystem vid läkemedelsförskrivning och receptexpedition. Med ett sådant IT-stöd skulle man kunna få en bättre kvalitet och därmed förbättra läkemedelsanvändningen, säger Bengt Åstrand.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: