Ange ditt sökord

Fler än någonsin har arbetat hemifrån i år och många har haft svårt att få till en god ergonomi. Foto: Shutterstock

Fler än någonsin har arbetat hemifrån i år och många har haft svårt att få till en god ergonomi. Foto: Shutterstock

Hemarbete till följd av dålig ergonomi kan orsaka värk i nacke och axlar, men även mer frekvent huvudvärk än vanligt. Foto: Shutterstock

Hemarbete till följd av dålig ergonomi kan orsaka värk i nacke och axlar, men även mer frekvent huvudvärk än vanligt. Foto: Shutterstock

Domningar, huvudvärk och nacksmärta – det kan bero på hemarbete och dålig ergonomi

Till följd av corona pandemin har fler än någonsin arbetat hemifrån. Konsekvenserna av bristfällig arbetsmiljö kommer förr eller senare. Många känner av och söker hjälp för ömmande nackar, huvudvärk och domningar i armarna. Men det krävs ofta bara enkla åtgärder och övningar för att få till stora förbättringar. Ulrika Lundin, leg. kiropraktor och Stina Lönn, leg. optiker ger dig tipsen på vad du ska tänka på när du distansarbetar.

Annons:

Den fysiska arbetsplatsen och den fysiska aktiviteten är de saker som gör mest skillnad för hur kroppen mår och det blir än viktigare vid hemarbete.

– Förutom att ofta ta korta pauser handlar det mycket om synergonomin. Ser vi inte bra så spänner vi oss och ändrar på kroppens hållning för att kompensera, det leder i längden till belastningsproblem och spänningshuvudvärk som i sin tur kan påverka din syn och svårigheter att fokusera på nära håll, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Många tycker att effektiviteten ökar när man arbetar hemifrån. Inga kollegor som stör, ingen restid, nära till kaffet och toaletten. Allt går snabbare men det finns baksidor som i längden kan ge ömmande nackar, ländryggar och domnande armar.

– Arbetar man hemifrån är det inte sällan som man går mindre än 1000 steg på en dag. Skillnaden från att vara på sin arbetsplats är stor. Går man inte mer än det man gör på sin arbetsplats brukar de flesta landa på 2500 till 3000 steg på en dag. Alla små pauser, när kollegor kommer och frågar något, när man hämtar vatten eller kaffe, går till toaletten, går till och från möten skapar variation och gör att kroppen aktiveras, något vi behöver för att inte få ont i nacke och axlar, säger Ulrika Lundin, leg. Kiropraktor på Kiropraktorerna i Frölunda.

Tips för att hålla i gång kroppen och få ett bättre hemmakontor:

  1. Börja och avsluta dagen med en kort promenad, 10–15 min, som om du skulle gå till och från jobbet. Det ger hjärnan en chans att ställa om mellan fritid och arbete.
  2. Ta en promenad mitt på dagen i samband med lunchen, 20–30 min, för att få frisk luft, aktivera kroppen och låta ögonen fokusera längre bort än på bildskärmen.
  3. Om möjligt ta hem din bildskärm, tangentbord, stol och bildskärmsglasögon från kontoret.
  4. Se över dina skärminställningar – en stor bokstav (VERSAL) ska vara minst tre millimeter hög på 70 centimeters avstånd.
  5. Hitta ett sätt att höja bildskärmen så att blickvinkeln mot mitten av skärmen är cirka 20 grader nedåt.
  6. Gör nedan övningar en gång per timme alternativt börja med en av övningarna och utöka när du fått till en god rutin.
  • 10 knäböj och efter det stå på ett ben i 30 sek – byt ben.
  • Rulla axlarna bakåt tio gånger.
  • Stretcha bröstmuskeln mot en dörrkarm i 30 sek per sida.
  • Stå rakt upp och sträck dig som om någon drar dig rakt upp lätt i hårfästet, håll ut i två sekunder, upprepa tio gånger.
Annons:

Källor:

Synoptik

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: