Ange ditt sökord

Foto: Pernilla Bloom

Foto: Pernilla Bloom

Doktorn.com träffar Blossom Tainton

Melodifestivalen, programledare för Topphälsa och coach är några av de saker Blossom har sysslat med på senare år. Hon gillar att tänka i sundhetens tecken, för att behålla en god hälsa. Man ska ha inställningen av att unna sig motion och äta bra, för sin egen skull, inte för att man ”måste”, menar hon.

Annons:

Blossom kommer in i restaurangen från kylan ute, som en riktigt frisk fläkt. Med glimten i ögat och en positiv aura slår hon sig ner vid bordet. Det serveras vegetarisk mat med färska råvaror och det vattnas i munnen av doften från den egenlagade maten.

– Jag är inte vegetarian, men har praktiserat här för att lära mig mer om tillagningen, säger Blossom. Min familj gillar och äter mycket vegetariskt, även om vi tycker om mat från hela världen. Det viktigaste för mig är att maten är hemlagad, med färska råvaror och det får gärna vara kryddstarkt. Lightprodukter hittar man inte i mitt skafferi.

Fokus ligger på att variera maten utifrån säsong snarare än att ha specifika favoriträtter. Blossom lagar hellre storkok som man kan äta flera gånger, än att använda halvfabrikat för att man inte hinner fixa middagen.

– Förr hade man inte råd att köpa godis eller färdiglagad mat, men idag när de flesta har mer pengar, är bekväma och stressade, gör man ofta sämre val.

På somrarna brukar hon träna mycket och komma i form, inför hösten och vintern, då hon jobbar mer och har mindre tid till egen träning. Tyvärr fick Blossom ledband i både tumme och ena foten avslitet förra sommaren och kunde helt enkelt inte träna som hon tänkt.

– Det var tufft mentalt, men då var det bara att gilla läget och försöka göra meditativ yoga och pilates istället och vila mycket. Under hösten har jag sakta men säkert kommit igång att jogga och nu är jag helt klart på G igen.

Blossom är en riktig rocktjej från början och dansade även en hel del som ung. När ryggproblemen kom växte intresset för hälsa och välbefinnande. Som aerobicinstruktör, personlig tränare, yogainstruktör, coach och så småningom programledare för ”Toppform”, har hon blivit en riktig ”friskusförebild” för hela svenska folket.

– Idag föreläser jag, jobbar med coachning och leder träningsresor.

Kayo, Gladys och Blossom hade känt varandra ett bra tag och funderat på att göra något tillsammans, när de fick möjligheten att delta i melodifestivalen 2002 och vann med låten ”Never let it go”. Då och då gör Afro-Dite fortfarande spelningar, men var och en har även fullt upp på sitt håll.

– Vi skulle kunna tänka oss att sjunga i melodifestivalen fler gånger och kanske kommer vi ut med en ny platta så småningom.

När livet snurrar på i högt tempo är det desto viktigare att ta sig egentid, för återhämtning.

– Jag går gärna på massage eller åker till landet med hunden (flatcoated retriever), läser böcker och promenerar. Annars kan även bilåkande kännas avkopplande för mig – då sätter jag på bra musik och diggar.

Spikmattan är en annan stor favorit för att slappna av.

– Blodcirkulationen sätter igång och det är så skönt att man nästan somnar– jag gillar den skarpt.

Vad är hälsa för dig?

Hälsa för mig är lika med livet, säger Blossom. Man har ju alltid hälsa med sig, antingen bra, mindre bra eller riktigt dålig. Den finns med oss hela livet och man kan göra egna val som påverkar den. Man kan alltid göra något positivt för hälsan. Det går dessutom snabbare att återhämta sig om man har levt hälsosamt. Ohälsa göra oss ofta tvungna att tacka nej, att inte kunna göra allt vi kanske skulle önska att vi kunde göra.

– Bra hälsa är frihet för mig. Det fick jag känna på efter min diskbråcksoperation, då jag var mer eller mindre orörlig en tid. Jag kände mig som om jag vore 80 år – orörlig och trött. Att min yngsta son då bara var ett år gjorde inte saken bättre. Det var en sorg att inte kunna göra vissa saker med min son som jag annars skulle ha tagit för givet. Ju mer rörligheten och hälsan kom tillbaka, desto mer fri kände jag mig – och yngre.

Som coach gäller det för Blossom att hitta in till individen och ofta talar hon om det positiva och att små förändringar kan göra stort. Allt hon begär är att man lägger in ettans växel, för sen går det ofta av bara farten. Ibland är hon rätt person, som ger rätt råd, vid rätt tillfälle, men ibland funkar det inte.

– Självklart kommer det att gå upp och ner, men det är så livet är och det måste få vara ok, menar Blossom. Däremot kan man fortsätta att göra bättre val än tidigare, om man vill må bra. Man kan välja att göra som man brukar, äta två chipspåsar, eller att göra annorlunda – må dåligt ett tag och istället göra något annat för att distrahera de negativa tankarna och suget. Som att städa kökslådorna eller rensa garderoben, istället för att tröstäta.

Många frågar Blossom vad de kan äta istället för godiset, när de känner suget.

– Jag menar att man inte ska äta något alls utan göra någon aktivitet istället – annars finns ju beteendet kvar och då är det lättare att åka dit på en chokladkaka vid något annat tillfälle.

Många är tyvärr hellre bekväma och väljer att tycka synd om sig själv, istället för att göra något åt sin situation, menar Blossom. Med ganska enkla medel kan man ofta få till en positiv förändring. Att tvinga sig till gymmet för att träna och ha en negativ inställning, är dömt att misslyckas. Man måste först gilla sig själv, varje gram av sig själv.

– Försök att se det positiva med träning och att äta sunt. Det ska kännas som en belöning, inte ett straff, avslutar Blossom innan hon ska vidare på nästa spännande uppdrag.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: