Ange ditt sökord

DOKTORN.com på Twitter Foto: Shutterstock

DOKTORN.com på Twitter Foto: Shutterstock

DOKTORN på Twitter

Vad är Twitter? Varför använder man Twitter? Och hur fungerar det egentligen?

Annons:

Twitter kommer från engelskans kvitter/kvittra och är en social mediatjänst som skapades 2006 av amerikanen Jack Dorsey. Blogg är ett välkänt begrepp sedan tidigare och innebär att man kan skriva och publicera en “dagbok” på nätet, Twitter är en vidareutveckling av detta och kallas därför för “mikroblogg”. Det här är ett medie som har blivit alltmer populärt i och med att marknaden för så kallade smarta telefoner växer och allt fler har en telefon med internetuppkoppling.

Ett annat sammanhang där man använder begreppet mikroblogg är när man pratar om statusraden på Facebook. På både Twitter och Facebook kan du lägga upp inte bara text utan även bild, video, länkar och annan information som du vill dela med världen.

En mikroblogg kännetecknas av att den är begränsad i antalet tecken du kan skriva med. På Twitter kan du använda högst 140 tecken vilket är samma antal tecken som ett sms max kan innehålla. Man kallar en sånt här mikroblogginlägg för en “tweet”.

Vad används Twitter till egentligen?

Det kan vara svårt att i ord beskriva Twitter men i korthet kan man förklara det som en intressant och rolig tjänst där man har möjlighet att följa vad personer tycker och tänker, söka upp ämnen som folk “twittrar” om eller själv vara med och debattera och diskutera. Allt utifrån de 140 tecken man kan använda sig av (det är samma antal tecken som ett sms innehåller).

Man kan välja att följa vänner och bekanta, myndigheter och företag på Twitter. Några stora namn på Twitter är Amerikas president, Barack Obama, programledaren Ellen De Generes och även svenskar som Annika Lantz och Marcus Birro samt företag som Microsoft, SONY och såklart, DOKTORN använder Twitter.

DOKTORN.COM finns på Twitter

DOKTORN.COM vill självklart vara aktiva där våra besökare finns. Twitter är ett led i det nya användandet av internet och det är viktigt att upptäcka och ta del av den nya utvecklingen.

På Twitter kan du följa när vi på DOKTORN.COM lägger upp nya artiklar, berättar nyheter eller uppdaterar hemsidan. Du kan se våra “tweets” på Twitter via den här länken: http://twitter.com/doktornpunktcom

Är Twitter bra?

Än så länge är Twitter ganska nytt i Sverige men fler och fler ansluter sig och tycker det är ett nytt och intressant sätt att kommunicera med sin omgivning.

Exempelvis Annika Lantz och SJ kommunicerar direkt med sina lyssnare respektive resenärer via Twitter. I samband med stora katastrofer har folk börjat att använda Twitter som kanal att kommunicera med och du kan följa bland annat svensk Krisinformation på Twitter. Inom medicin och hälsa återfinns Karolinska Institutet, Medicinsk Ordbok och Doktorn Åsa på Twitter.

För den som vill läsa en längre artikel om hur Twitter fungerar och vad man kan göra på Twitter så är den här artikeln(på svenska) läsvärd.

När du väl bestämt dig för om du vill använda Twitter eller inte, glöm inte att lägga till DOKTORN.COM så följer du oss i den nya sociala internetvärlden.

Starta ett Twitter-konto

Starta ett Twitterkonto i i tre enkla steg (superenkelt!).

  1. Registrera ett konto på Twitter. Välj ett användarnamn som antingen är ditt namn så man lätt kan hitta dig eller något som är enkelt att komma ihåg.
  2. Välj personer att följa. Twitter hjälper dig ganska enkelt att hitta dina vänner via e-post annars finns en bra sökfunktion.
  3. Börja twittra

Liten Twitter-ordlista
Follow (följa): Genom att klicka på denna “följer” du en användare och det som den lägger upp på Twitter.

Following: Hur många och vilka som du själv följer.

Followers: Hur många och vilka som följer dig.

Tweet: Ett meddelande/inlägg på Twitter.

Tweeta eller Twittra: Skriva på twitter.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: