Ange ditt sökord

Foto: Läkare utan Gränser

Foto: Läkare utan Gränser

Doktorn ger sommargåva till Läkare utan Gränser

På grund av den humanitära katastrof som utspelar sig i Gaza väljer vi på Doktorn att ge en sommargåva till Läkare utan Gränser som är på plats och ger livräddande sjukvård.

Annons:

Israels belägring av Gaza innebär att en stor del av befolkningen försöker överleva under extremt svåra omständigheter. Många lever utan tillgång till elektricitet, mat, rent vatten eller medicinska förnödenheter.

Över 40 procent av befolkningen i Gaza riskerar att drabbas av svält, varnar FN:s flyktingorgan UNHCR. Samtidigt blir infektionssjukdomar som diarré, akuta luftvägsinfektioner, hudinfektioner och hepatit blir allt vanligare, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Läkare Utan Gränsers arbete i Gaza

Sedan 7 oktober har det skett upprepade attacker på sjukvård och andra vårdinrättningar. Trots att de har rätt till skydd enligt internationell humanitär rätt finns rapporter om att personalen på Läkare utan Gränser har blivit attackerade mer än 20 gånger.

Deras team ger stöd vid kirurgi, sårvård, sjukgymnastik, förlossningsvård, psykosocialt stöd och utför vaccinationer på flera klinker och sjukhus. De har också donerat medicinsk utrustning till flera sjukhus.

Läkare utan Gränser har även erbjudit medicinskt stöd till de israeliska myndigheterna upprepade gånger på grund av de behov som konflikten skapar även på den israeliska sidan.

Om Läkare utan Gränser

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd
där vi behövs mest. Organisationen bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.

Varje år utför omkring 2 800 internationella fältarbetare, tillsammans med cirka 30 000
lokalanställda, uppdrag för Läkare Utan Gränser i närmare 70 länder runt om i världen.
1999 tilldelades Läkare Utan Gränser Nobels fredspris.

Källa:

Läkare utan Gränser

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: