Ange ditt sökord

© UNICEF/Kate Holt Foto: Shutterstock

© UNICEF/Kate Holt Foto: Shutterstock

Kampanj: Din hjälp behövs – flera kan göra mera!

En hel kontinent som behöver din hjälp, redan idag. Ditt bidrag kan göra skillnad, 390 kronor ger till exempel mat till ett barn och en mamma i tre månader (Plan Sverige). Längre ner i artikeln hittar du en lista på organisationer och hur du kan hjälpa till!

Annons:

Världens mest akuta humanitära katastrof: Afrikas horn. Det kan vara svårt för oss att förstå att över två miljoner (2 000 000 (!)) barn lider av undernäring i den aktuella regionen.

Torka, politiska konflikter och stora flyktingströmmar har lett till att problemen bara ökar och bland de allvarligare problemen är det stora behovet av vård och näring.

Vad hjälporganisationer på plats kan bidra med

Det finns många hjälporganisationer på plats i det aktuella området, men de kämpar mot en ständigt ökande ström av människor som är i behov av hjälp. Svår torka, skenande matpriser, dåligt vatten och tropiska sjukdomar är alla bovar i detta stora drama som just nu utspelar sig. Behoven är många men några av nyckelkomponenterna för att människor ska ta sig igenom svältkatastrofen är dessa:

  • Rent vatten – Vattnet som finns är ofta smutsigt och innehåller bakterier, därför behöver man rent vatten att både dricka och tillaga mat i.
  • Vaccin – Att vaccinera mot farliga sjukdomar är en del av det förebyggande arbetet – många av de som är undernärda har ett försvagat immunförsvar och riskerar att drabbas av olika sjukdomar.
  • Näringsämnen – För att kroppen ska kunna fungera behöver den näring, det är det bränsle som driver oss. En näringsfattig eller icke existerande kost gör att man sakta bryts ner.
  • Trygghet – Det finns många familjer och barn mitt i katastrofen som inte bara måste slåss mot sjukdomar och för att få mat. De behöver även trygghet, värme och den kärlek som alla människor har behov av. Många hjälporganisationer försöker bygga förutsättningar för att det ska finnas både utbildning och resurser som leksaker och hela och rena kläder. Även små ting gör skillnad!

Läget är akut

Läget är akut och FN uppmanar alla, från regeringar till privatpersoner, att donera ett bidrag. Med mer än 10 miljoner människor, hälften av dessa är barn, som står inför den värsta svältkatastrofen någonsin behöver hjälporganisationerna all hjälp de kan få.

“Några exempel på vad dina pengar kan användas till:

306 kr räcker till 1 350 påsar näringspulver, som ger ett undernärt barn alla de livsviktiga vitaminer och mineraler som behövs för att överleva och växa.

540 kr räcker till 150 påsar Plumpy Nut, en näringsrik jordnötskräm som kan rädda livet på ett undernärt barn. Krämen är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt.

1 160 kr räcker till 2 000 påsar vätskeersättning, som kan snabbt och effektivt bota uttorkning som följd av svår diarré.”

Källa: Unicef.se

Kunskap trygghet och nyfikenhet – genom hela livet

Kunskap trygghet och nyfikenhet – genom hela livet är vår slogan. Det tycker vi ska gälla alla, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Man har rätt att växa upp som en nyfiken individ, med kunskap i bagaget och i en trygg värld.

Ditt bidrag för faktiskt skillnad och i dag är det väldigt enkelt att skänka en slant. Du kan göra det via SMS till exempel.

Här listar vi några av de hjälporganisationer som finns. Är du representant för en hjälporganisation eller har tips på någon som vi ska lägga till så går det bra att kontakta oss via facebook.com/doktornpunktcom, twitter.com/doktornpunktcom eller på e-post:infodoktorn.com

Hjälporganisationer

Plan Sverige

Skänk ditt bidrag genom vår Gåvoshop.

SMS:a KATASTROF till 72910 så bidrar du med 50 kr.

Sätt in valfritt bidrag på pg 90 07 31-1 eller bg 900-7311. Märk insättningen med KATASTROF.

Röda Korset

Du kan ge en gåva on-line genom att klicka här.

Du kan också skänka via BG 900-8004 eller PG 900 800-4. Märk betalningen “Torka”.

Du kan också sms:a AKUT TORKA till 72 900 för att skänka 100 kr. Tack för din gåva.

UNICEF

Skänk 50 kronor genom att sms:a Liv till 72 900 eller ge en större gåva här.

Rädda barnen

Ge en gåva till Rädda Barnens katastroffond:

www.raddabarnen.se/katastroffonden

Sms:a: 10KATASTROF (10 kr) eller KATASTROF (50 kr) eller BARN (200 kr) till 72950

Plus-/bankgiro: 902003-3. Ange “katastrof”.

Läkare utan gränser

Skänk en gåva online

Sms:a LIV till 72 970 (50 kr*)

Sätt in ett bidrag på PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen “Akutinsatser”.

*(Av en gåva om 50 kr tillfaller ca 45 kr Läkare Utan Gränser. Resterande summa är avgifter där ca 3,75 kr går till mobiloperatörerna och ca 1,25 kr går till teknikleverantörerna. Motsvarande siffror för en gåva på 30 kr är ca 28 kr till Läkare Utan Gränser och ca 2 kr i avgifter.)

Svenska kyrkan

Katastrof­arbetet kan stödjas på flera sätt:

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223.

Skänk 50 kr genom att sms:a HUNGER till 72950.

Ge direkt via hemsidan.

Hoppets stjärna

Ge en gåva och/eller bli fadder.

Jag vill ge en gåva.

Jag vill bli fadder.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: