Ange ditt sökord

Sofia Antonsson, leg dietist och grundare på Belly Balance. Foto: Shutterstock

Sofia Antonsson, leg dietist och grundare på Belly Balance. Foto: Shutterstock

Digital behandling av IBS som hjälper 9 av 10

Upplåst mage, magsmärtor, diarré eller förstoppning känner de flesta till som lider av IBS. Nu erbjuds behandling online via Belly Balance app som utgår från den vetenskapligt bevisade metoden FODMAP. Appen är framtagen av dietister med expertis inom IBS för att minska dina symtom steg för steg och förbättra livskvaliteten.

Annons:

Det är fler än 1 miljon personer som lider av IBS (irritable bowel syndrome) i Sverige idag. Symtomen kan för vissa vara så handikappande att det är svårt att leva ett vanligt liv. Arbetet drabbas, sociala kontakter är färre än önskat och lidandet är oerhört. Detta kan i sin tur vara bidragande orsaker till nedstämdhet och oro. Studier visar att 4 av 10 svenska har obalans i magen minst varje månad (Novus juni 2019) vilket betyder att nästan varannan person besväras av sin mage i vardagen. Belly Balance, som grundades av Sofia Antonsson och Jeanette Steijer 2015, har skapat en behandling baserad på vetenskapliga metoder i appen med samma namn.

– Det började egentligen när jag behandlade patienter i primärvården. Jeanette och jag hade under flera år arbetat med patienter med magproblem, både med rådgivning en och en och i grupp. Metoden i behandlingen växte från att enbart vara en kostbehandling till att även innefatta hur du hanterar stress och en faktiskt kunskap om magens fysiologi. Trots mycket goda resultat (över 85 % upplevde minskade symtom) insåg vi att vi omöjligen kunde nå alla som verkligen behövde hjälpen, vår tid begränsade oss från att hinna träffa alla som sökte hjälp, dessutom började förfrågningar strömma in från andra platser i landet. Då påbörjade vi utvecklingen av en digital variant av vår behandling, vilken idag är appen Belly Balance, säger Sofia Antonsson, leg dietist och grundare på Belly Balance.

Ladda ned Belly Balance app:

Vad är IBS?

Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom vilket betyder att man inte kan hitta några fel i mage eller tarmar, de fungerar bara inte riktigt som de ska. Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Ärftlighetsfaktorn är ca 20-50 %. Därtill finns flera teorier som innefattar störningar i tarm-motoriken, defekt gastransport, glest filter i nervsystemet mellan mage och hjärna, förändringar i tarmfloran och låggradig inflammation i tarm-slemhinnan.

De flesta uppger att de antingen haft magproblem så länge de minnas, att de fått diagnos när de var kring 20 år, efter en magsjuka/infektion eller efter en period av långvarig stress eller trauma. Många upplever att stress och oro förvärrar symtomen och man har därför trott att sjukdomen enbart varit psykosomatisk.

– Det vi vet är att flera faktorer samverkar och att kost och stress är av direkt avgörande betydelse för IBS symtom, säger Sofia.

Så blev Kristina hjälpt av Belly Balance

Kristina, en av Belly Balance användare, berättar att hon alltid haft en problematisk mage med framförallt uppsvälldhet, gaser och emellanåt magsmärtor. Efter att sökt hjälp via vårdcentralen upprepade gånger fick Kristina till slut komma till en läkare som sa att Kristinas besvär skulle kunna vara IBS. Som för många andra tog tyvärr vägen slut där, och Kristina skickades hem utan att ha fått en fastställd diagnos och utan några vidare hjälp eller råd.

– Jag hade förstått att jag borde undvika gul lök, så en dag googlade jag på om det fanns tips på hur man lagar mat utan lök och fann då Belly Balance, säger Kristina.

Vidare berättar Kristina att innan hon hittat Belly Balance känt en hopplöshet eftersom hon hade varit i kontakt med vården, men inte fått tillräckligt med hjälp. Mycket av ansvaret hade fallit tillbaka på henne själv som patient.

Jag försökte lista ut vad jag kunde äta och inte, men det kändes tröstlöst eftersom inget verkade hjälpa.

Kristina är inte ensam om sin upplevelse att den traditionella vården inte alltid räcker till när man behöver den som mest. Hon ser också många fördelar med att kunna genomföra behandlingen digitalt.

Det är en fördel att alltid ha all information till hands som man kan gå tillbaka till när man behöver. Man kan ta den tid man behöver. Jag hade heller inte fått del av er expertis annars, eftersom jag bor i en annan del av landet, säger Kristina.

Idag lever Kristina med minskade symtom från magen och hon säger att från att ha famlat i mörkret så kan hon nu leva ett normalt liv igen!

97 % uppger minskade symtom

– Vi blir alltid lika glada när våra användare hör av sig och berättar hur de mådde och sedan hur de mår nu. För oss betyder det allt! Självklart ser vi i enkäter att vår behandling hjälper (97 % uppger att de minskat sina symtom) men att verkligen kunnat bidra till att förändra en persons vardag till det bättre är helt fantastiskt. Vi vill att alla som behöver ska få möjligheten att gå behandlingen och vi är på väg, över 50 000 har laddat ner appen vilket vi ser som ett bevis på att det tyvärr finns alltför många som lider och vill ha hjälp, men samtidigt fantastiskt att de hittat till oss, säger Sofia.

Ladda ned Belly Balance app på Appstore eller Google Play

Hur fungerar behandlingen?

Kostbehandling plus kunskap om mage plus kunskapen om hur du hanterar stress plus din tid och ditt engagemang är behandlingen. Steg för steg lär du dig hur din mage fungerar och vad som orsakar dina symtom. Behandlingen hjälper dig att få minskade symtom och ökad livskvalitet. Kombinationen av kunskap om magen, kostbehandlingen FODMAP* och möjligheten att lära dig att hantera stress gör att 97 % av dem som genomför behandlingen i appen blir hjälpta. Behandlingen bygger på en kombination av den vetenskapligt bevisade kostbehandlingen FODMAP* och kunskap om magens fysiologi och hjärnans samspel med tarmarna dvs hur stress påverkar hur vi mår. Du genomför behandlingen var du vill och när du vill. Du följer dina framsteg genom statistik och validerade tester. Du blir del av en hängiven community och får stöd av dietister och andra med samma besvär. Behandlingen kan genomföras av alla och du behöver ingen diagnos däremot har du symtom såsom feber, blod i avföringen och ofrivillig viktnedgång så är dessa inte typiska IBS-symtom och bör utredas vidare av läkare innan du fortsätter behandlingen.

I Belly Balance app får du:

 • Kunskap om magen. Kostbehandlingen FODMAP. Lära dig att hantera stress
 • Unik livsmedelsscanner, streckkodsläsare att använda direkt i butiken. Magdagbok där du loggar vad du äter och dina symtom
 • Veckomenyer och +500 magvänliga recept för dig och din familj
 • FODMAP-listor som på hjälper dig planera dina måltider
 • Delta i livechatt med dietister
 • Fördjupningsmaterial- Yoga- Mindfulnessövningar
 • Du följer dina framsteg genom statistik och validerade tester
 • Du blir del av en hängiven community och får stöd av leg dietister och andra med samma besvär

*FODMAP är ett akronym och står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater. FODMAP kommer ursprungligen från Australien där den forskats fram av läkare och dietister och använts sedan 2005. Gemensamt för personer med IBS är att FODMAPs inte absorberas fullständigt. Istället för att snällt smältas och tas upp blir de som snabbmat för våra tarmbakterier, som festar loss rejält i tjocktarmen. Då bildas gaser och vätskebalansen påverkas, vilket orsakar klassiska IBS-symtom.

Enkelt att börja:

 • Appen är kostnadsfri att ladda ner
 • De första 4 stegen i behandlingen gratis
 • De första 7 dagarna har du kostnadsfri tillgång till och kan prova på livsmedelsscannern
 • Du bestämmer själv när och om du vill fortsätta behandlingen och kostnaden är 249 kr/månad eller 1495 kr/år

Ladda ned Belly Balance app:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: