Ange ditt sökord

All information som lämnas på 113 13 är verifierad information. Foto: Shutterstock

All information som lämnas på 113 13 är verifierad information. Foto: Shutterstock

Det nationella informationsnumret 113 13 körs igång 2013

Under 2013 kommer Sverige att få ett nationellt informationsnummer som ska fungera som stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer att förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället.

Annons:

Regeringen har gett SOS Alarm i uppdrag att i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att ta fram den nya tjänsten som ska vara tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar. Det kan exempelvis handla om en större storm, översvämningar eller en storbrand. Allmänheten ska också kunna ringa dit och meddela information om allvarliga olyckor och kriser. 

113 13 kommer att bli det nya informationsnumret

Post- och Telestyrelsen har tilldelat den nya informationsnummertjänsten nummer 113 13 för att det ska vara snarlikt liknande viktiga nummer. All information som lämnas på 113 13 är verifierad information, det vill säga att den har blivit avstämd av exempelvis kommunen, länsstyrelser, centrala myndigheter eller ansvariga aktörer där händelsen ägt rum. Ofta kan SOS snabbt med sin centrala roll i samhället kort bekräfta att någonting har inträffat. 

Detta ska leda till att vi som privatpersoner ska kunna tillgängliggöra information om lokala händelser. Att man vid en storbrand ska stänga igen dörrar, fönster och ventiller, men samtidigt kunna återkomma när man tror att händelsen är över så att man kan leva som vanligt igen. 

Informationsnumret prövas under december i Skåne

Man kommer att öppna upp tjänsten i form av ett pilotprojekt under december månad. Då kommer tio av Skånes nordvästra kommuner att kunna testa tjänsten. De boende som inkluderas är; Helsingborg, Klippan, Örkelljunga, Höganäs, Båstad, Åstorp, Landskrona, Svalöv, Bjuv och Ängelholm. 

Tjänsten kommer att vara öppen 3-17 december dit man kan få och lämna information. När pilotprojektet är klart stängs tjänsten ned för utvärdering. 

Aktuellt datum för skarp start

Man har ännu inte satt ut ett specifikt datum när detta ska lanseras landet över, men man tror att det ska vara igång under första kvartalet 2013.

Ring alltid 112 i en nödsituation när det är fara för liv, egendom eller miljö

Andra viktiga nummer att ha koll på:

  • 112 Nödnummer vid fara för liv, egendom eller miljö
  • 1177 Sjukvårdsupplysningen
  • 114 14 Polisens nummer vid icke akuta händelser
  • 113 13 Informationsnummer, vid allvarliga olyckor och kriser
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: