Ange ditt sökord

Det lönar sig att träna minnet!

Det lönar sig att träna minnet!

Friska äldre har en extra minnesreserv som hjärnan utnyttjar först när minnet tränas. Bästa träningen är att bygga på gammal kunskap och fortsätta använda de knep och associationer som funkat tidigare.

Annons:

Träning med egna så kallade minnesstrategier ger en bred och hållbar minneseffekt för personer över 60 år. Det visas i en aktuell avhandling av Anna Derwinger vid Karolinska Institutet. I hennes forskningsarbete har förmågan att minnas testats hos friska personer, de flesta över 60 år. Man jämförde individer som använde egna minnesstrategier med dem som tränat minnet med ett klassiskt så kallat minnesträningsprogram.

Forskarna studerade särskilt förmågan att komma ihåg siffror. Resultaten visar att båda träningsmetoderna gav bättre förmåga att lägga nya nummer på minnet än ingen träning alls. Hos dem som använde egna strategier för minnesträning kvarstod dessutom minnesförmågan under längre tid.

– Det bästa man kan göra är att bygga vidare på det man redan har, berättar Anna Derwinger. Den som är duktig på historia associerar ofta siffror till stora händelser bak i tiden. Den som är matematiskt lagd ser istället kombinationer i samma sifferserie andra använder släkt och vänners födelsedagar. Vitsen är alltså att fortsätta använda de knep man alltid haft för att minnas siffror. Att lära in ny kunskap tar däremot lite längre tid ju äldre vi blir. Med åren får vi också ett större behov av lugn och ro under inlärningen.

– Även om vi blir mer glömska med åren är det inte omöjligt att lära in nya saker, tvärtom visar forskning att ny kunskap ökar förmåga att behålla information i minnet, menar Anna Derwinger.

I boken ”Minnets möjligheter” berättar Anna Derwinger om hur minnet fungerar, hur vi minns i olika åldrar. Anna ger också tips på hur vi lättare minns saker. Boken ges ut av förlaget Hjalmarsson och Högberg och finns nu i en alldeles färsk upplaga.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: