Ange ditt sökord

Den viktiga normala förlossningen

Den viktiga normala förlossningen

Det nyfödda barnet får sina första nyttiga bakterie vid förlossningen!När barnet föds är dess mage och tarm helt steril. I och med passagen genom mammans underliv vid förlossningen får det nyfödda barnet sina första probiotiska bakterier från mammans slida och från hennes ändtarm. I slidan finns bland annat speciella laktobaciller som kallas för Döderleins bakterier.

Annons:

Tidigare gjordes i regel lavemang strax före förlossningen. Idag gör man oftast inte detta. Man vill att en del tarmsekret från mammans ändtarm skall nå barnet under förlossningen. Det finns också en del probiotiska bakterier på mammans kropp, inte i bröstmjölken men väl i de yttre mjölkgångarna. De första tarmbakterierna som det nyfödda barnet får in i sig är E. coli och vissa streptokocker. Därefter ökar bifodobakterierna starkt, en viktig typ av probiotiska bakterier. Detta utgör grunden för utveckling av en normal tarmflora. Det har visats att barn som förlöses med kejsarsnitt inte får denna första tillförsel av probiotiska bakterier och många, men inte alla, av dessa barn kommer att ha en fördröjd utveckling av en normal tarmflora. Det har också beskrivits att dessa barn oftare drabbas av tidiga diarréer och också ofta har ökad risk för senare magtarmproblem och kanske också för allergi och astma. En studie har visat att barn födda med kejsarsnitt har en fördubblad risk att senare drabbas av laktosintolerans (oförmåga att efter amningens slut kunna bryta ner mjölksockret laktos (se avsnittet om laktosintolerans).

Flera undersökningar har visat att typerna av bakterier i barnets avföring efter några veckor helt överenstämmer med dem i mammans avföring.

Följden av detta är att om mamman har en dålig uppsättning av probiotiska bakterier i sin ändtarm och slida, så får också det nyfödda barnet samma dåliga uppsättning. Det har börjat diskuteras om inte den gravida kvinnan åtminstone några veckor före förlossningen borde tillföra rikligt med probiotika via kosten eller kosttillskott/naturläkemedel. Det är inte omöjligt att detta i framtiden blir en rekommenderad rutin. Även här behövs dock mer forskning.

Jag är ofta ute och föreläser runt om i landet. Mycket ofta kommer det i pausen fram mammor som berättar att de fött två barn på vanligt sätt och därefter något barn med kejsarsnitt. En kvinna berättade för mig att de första två barnen inte har problem med magen medan två senare har sådana problem utan att man inte får någon riktig ordning på dem. En mamma berättade att hon några veckor före förlossningen drabbades av en infektion som behandlades med bredspektrumantibiotika. Barnet som föddes har därefter ständigt haft problem med sin mage. Det finns vid någon mödravårdscentral en broschyr till blivande mammor som överväger att föda med kejsarsnitt utan att det är medicinskt nödvändigt. I texten står att hennes barn efter ett kejsarsnitt riskerar att drabbas av senare magtarmproblem.
Det skulle sannolikt gå ganska lätt att hos kejsarsnittfödda barn starkt kunna minska risken för framtida magtarmproblem. Det finns bland annat ett probiotikapreparat (Lactiplus) som innehåller sex olika frystorkade probiotikastammar i en kapsel. Dessa kapslar går lätt att dela på. De frystorkade bakteriestammarna hälls ner i cirka 32-gradigt vatten där de får vakna till liv under några minuter. Små droppar av lösningen ges därefter till det nyfödda kejsarsnittbarnet under någon vecka.

Det finns stora behov av att kunna ge probiotika till nyfödda, särskilt till för tidigt födda (prematura) barn och barn födda med kejsarsnitt. Det finns stöd för att ett tidigt förvärvande av en god probiotisk tarmflora skyddar mot senare utveckling av mag-tarmproblem och ibland astma och allergi. Omvänt finns det stöd för att en otillräcklig sådan flora driver immunförsvaret i riktning mot ökad risk för dessa sjukdomar. Det finns dock tveksamheter beträffande säkerheten med att ge probiotika till nyfödda, särskilt prematurer och barn förlösta med kejsarsnitt. Tarmslemhinnans barriär är ofta inte färdigutvecklad hos för tidigt födda barn (prematurer) och troligen inte heller en tid efter förlossningen hos fullgångna barn. Det finns en teoretisk risk för att probiotiska bakterier passerar in genom tarmväggen. Detta kallas translokation. Särskilt finska studier har visat att risken för detta är minimal (Salminen 2001). Här krävs dock mycket mer forskning och kunskap.

Detta är ett utdrag ur boken “Sköna magkänslor”. För att ladda ned boken
klicka här!

Gå till nästa kapitel här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Ulcerös kolit – symtom och behandling
2 september, 2018 Mage & Tarm

Ulcerös kolit – symtom och behandling

Ulcerös kolit är en vanlig inflammatorisk sjukdom som o...

Har du IBS? Gör IBS-testet!
27 november, 2019 Mage & Tarm

Har du IBS? Gör IBS-testet!

Gör IBS-testet idag, svara på några snabba frågor för a...

5 vanligaste anledningarna till svenskarnas magproblem
18 maj, 2020 Mage & Tarm

5 vanligaste anledningarna till svenskarnas magproblem

Fyra av fem svenskar har återkommande problem med magen...

Annons:
Ultraljud – säkert sätt att upptäcka leversjukdom
18 maj, 2020 Cancer

Ultraljud – säkert sätt att upptäcka leversjukdom

Ultraljud är en effektivare metod än biopsi när det kom...

Forskare: Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens
12 maj, 2020 Mage & Tarm

Forskare: Läkemedel mot halsbränna kan öka risken för demens

Läkemedel mot halsbränna, magkatarr och magsår skulle k...

Magbesvär? Ta reda på hur din tarmflora mår – enkelt test direkt i brevlådan
3 februari, 2020 Mage & Tarm

Magbesvär? Ta reda på hur din tarmflora mår – enkelt test direkt i brevlådan

Fler och fler börjar få upp ögonen för att tarmfloran ä...

Annons:
Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården
15 januari, 2020 Mage & Tarm

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upple...

Tarmflora – allt du behöver veta
19 december, 2019 Mage & Tarm

Tarmflora – allt du behöver veta

Vad är egentligen tarmfloran, var finns tarmfloran och ...

Säsongen för vinterkräksjuka igång – så undviker du att bli sjuk
18 december, 2019 Mage & Tarm

Säsongen för vinterkräksjuka igång – så undviker du att bli sjuk

Säsongen för vinterkräksjuka är igång och under de närm...

Så ser du skillnad på magsjuka och vinterkräksjuka (calicivirus)
20 november, 2019 Mage & Tarm

Så ser du skillnad på magsjuka och vinterkräksjuka (calicivirus)

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och i gruppen c...

Annons:
Ditt mobilskal – en bakteriehärd
16 september, 2019 Infektioner & Vacciner

Ditt mobilskal – en bakteriehärd

Många använder mobilskal och fodral för att skydda sin ...

Alla spädbarn erbjuds nu vaccination mot magsjukevirus
5 september, 2019 Barn & Graviditet

Alla spädbarn erbjuds nu vaccination mot magsjukevirus

Vaccination mot rotavirusinfektion införs i det allmänn...

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan
10 juli, 2019 Bättre liv

Tarmfloran viktig för att öka metabola hälsan

Mikrobiotan eller tarmfloran har blivit ett populärt äm...

Varannan svensk upplever problem med magen under semestern
9 juli, 2019 Mage & Tarm

Varannan svensk upplever problem med magen under semestern

Avkoppling och återhämtning under semestern är något so...

Annons:

Coronapandemin: Upplever du att allmänheten fortfarande följer myndigheternas rekommendationer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq