Ange ditt sökord

Regelbunden siesta kan vara bra för din hälsa. Foto: Shutterstock

Regelbunden siesta kan vara bra för din hälsa. Foto: Shutterstock

Daglig tupplur räddar liv

En tupplur mitt på dagen minskade risken för män att drabbas av kranskärlsjukdom med hela 64 procent.

Annons:

Det visade en grekisk studie på närmare 24 000 män och kvinnor. Men det gäller att knoppa regelbundet.

Regelbunden siesta minskade risken

Hjärtkärlsjukdom är inte lika vanligt i en befolkning som ofta tar siesta, det är känt sedan tidigare men har varit svårt att fastställa i vetenskapliga studier.

Studien visade att de som tog siesta regelbundet löpte 37 procent lägre risk att ha drabbats av en dödlig kranskärlssjukdom jämfört med dem som inte sov middag. De som bara tog sig en tupplur då och då fick inte alls samma effekt, bland dem sågs bara en tendens till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom.

Kopplingar mellan kost och sjukdomsrisker

I studien, som egentligen är en del i större europeisk studie i syfte att utröna kopplingar mellan kost och sjukdomsrisker, ingår närmare 24 000 grekiska män och kvinnor i åldrarna 20 till 86 år. Försökspersonerna följdes upp under drygt sex år.

Bland de män i arbetsför ålder som alltid tog sig en tupplur mitt på dagen minskade risken för dödlig hjärtsjukdom med 64 procent, jämfört med dem som inte sov middag. För män som inte arbetade sänkte samma sovvanor risken för död på grund av kranskärlssjukdom med 37 procent.

Underlaget för litet 

Om tuppluren har gynnsamma effekter även på kvinnor gick inte att utröna i studien.

Endast sex av alla kvinnliga försökspersoner drabbades av hjärtsjukdom och därmed blev det statistiska underlaget för litet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: