Ange ditt sökord

Dödlig infektion vanligare än man hittills trott

Dödlig infektion vanligare än man hittills trott

Gula stafylokocker orsakar betydligt fler allvarliga infektioner än man hittills uppskattat. Varje år drabbas mer än 3000 svenskar. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Annons:

Hittills har det inte funnits några tillförlitliga beräkningar på hur vanlig denna ofta dödliga infektion är, men en befolkningsbaserad genomgång av fall i Skaraborgs län visar nu att det rör sig om minst 3000 fall per år, vilket är betydligt fler än vad man tidigare trott.
– Infektionen kan vara svår att upptäcka, eftersom den inte alltid ger någon feber. Nu när vi vet att den är så vanlig måste vi bli mer uppmärksamma på patienter som visar ospecifika tecken på infektion, som hög puls och ansträngd andning, säger överläkaren Gunnar Jacobsson som skrivit avhandlingen.

Till skillnad från många andra bakteriella infektioner går det inte att vaccinera sig mot gula stafylokocker. Anledningen är att de antikroppar som bildas inte ansetts skydda mot nya infektioner, men avhandlingen visar att antikropparna trots allt har en viss betydelse.

Fakta

Gula stafylokocker finns ofta på vår hud och i vår näsa, och är då ofarliga. Bakterien kan dock infektera kroppen genom sår och orsaka blodförgiftning. Mest känsliga för gula stafylokocker är äldre och personer som redan är allvarligt sjuka. Den som inte snabbt får antibiotika har stor risk att avlida: 20 procent av dem som insjuknar i djup infektion dör inom en månad.


Vill du läsa fler nyheter inom hälsa medicin och välbefinnande? Klicka här

Se våra populära filmer med bland annat Stefan Brandt från TV3’s “Diagnos Okänd”. Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: