Ange ditt sökord

Borrelia kan öka så in i norden

Borrelia kan öka så in i norden

Fästingar begränsas av temperaturen men med ett allt varmare klimat ges de längre möjligheter att överleva och därigenom sprida borrelia.

Annons:

Klimatet i Norden är på väg att bli varmare och med det ökar risken för fästingar och borrelia i hela Norden – det finns ett tydligt samband mellan förekomsten av färstingar och sjukdomen Borrelia burgdorferi s.1. (borrelia).

Fästingarna följer växtsäsongen nära – man säger att när temperaturen sjunker under 5 grader plus så klarar de inte att överleva någon längre tid. Forskarna Thomas Janeson och Elisabet Lindgren har kartlagt såväl fästingar som växtarter och även växtsäsongens start och längd i Sverige och sett ett oroväckande mönster.

Utbredning av fästingar knyts till utbredning av vissa träd

Träder klibbal är ett medelstort träd vars geografiska utbredning sammanfaller väl med utbredningen av fästingar. Det här trädet kräver, precis som fästingarna ett varmare klimat och man ser då att allt pekar på ett samband mellan varmare klimat, längre växtsäsonger och ett större antal fästingar runt om i Sverige.

Forskarna har beräknat olika klimatscenarier från SMHI fram till 2100 – där det krävs en växtsäsong som startar före 1 mag och pågår i snitt 170 dagar som grund för beräkningen. Slutsatsen blev att fästingar kommer att vara spridda I större delen av Norden i slutet av detta århundrade.

Vi kommer alltså förmodligen se en stadig ökning av fästingar och borrelia i såväl Sverige som Norge och Finland.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: