Ange ditt sökord

Boktips: ”En ängel till låns”

Boktips: ”En ängel till låns”

”Det känns som om jag i stundens hetta håller på att förlora min styrka, jag håller på att bli fullständigt tokig. Det sliter i mig. Jag vill bara skrika och springa ut genom dörren och fortsätta springa ut genom dörren och fortsätta springa tills benen inte längre bär och aldrig återvända.”

Annons:

Dessa ord är skrivna av en mamma som vet att hon, bara en liten stund senare, kommer att ha överlevt sitt barn.

Oavsett din egen relation till barn, om du är förälder, mor- eller farförälder, syskon eller nära släkting så kan en bok som ”En ängel till låns” inte annat än beröra. Men boken är inte bara höljd i mörker, författaren Humlan Milton lyfter efter det tyngsta kapitlet i boken och familjens liv, sonen Calles tidiga bortgång, fram framtiden och vikten av närheten till familjen som viktiga faktorer för att man ska orka gå vidare.

Med döden ständigt inpå

Sonen Calle blev tidigt diagnostiserad med en hjärntumör och från den stunden vändes familjens liv upp och ner. I boken får vi följa en intim berättelse om hur livet för familjen såg ut under den här turbulenta tiden, men även direkt efter.

Att skriva om ett barn som dör är aldrig lätt. Att läsa om ett barn som dör är i sin tur inte heller helt lätt, sagt utan att på intet sätt förringa den sorg författaren bär. Det är något som många av oss inte vill se, för att det är så omöjligt att tänka sig. Det ”En ängel till låns” ger läsaren är perspektiv. Perspektiv på livet. Oavsett om den som läser arbetar inom vården eller är en vanlig privatperson visar boken på det liv som en familj med ett mycket sjukt barn får leva. Motgångar, möten, hopp och förtvivlan.

I Förord 2 beskriver Ann Edner, M.D., Ph.d, Överläkare, Med. Ansvarig Lilla Erstagården Barn- och Ungdomshospice, hur hon vill att boken ska kunna öppna för fördjupad dialog med sjukvårdspersonal och även öppna ögonen för politiker om vilka satsningar man bör göra för att det inom vården ska finnas ett fönster där patienter och anhöriga kan få en kvalitativ och informativ vård och inte försvinna i mängden. Att bli sedd och att få tid, något som är en bristvara inom sjukvården.

Men boken är mycket mer än bara politik.

En mammas arv

Boken är framförallt en skildring av inte ett, utan flera, liv som förändras dramatiskt. Som författaren själv uttrycker det ”En kamp mot livet självt”. Att i den kampen finna styrka och energi att själv leva. Uttrycksfullt ger författaren oss en inblick i hur en familj kan falla samman samtidigtsom den håller ihop starkare än någonsin och värdet av att leva.

”En ängel till låns” är en intimt berättelse där man ömsom känner sig obekväm, nästan som en inkräktare på en privat sfär, och ömsom inte kan sluta läsa för att ett öde som Calles inte kan annat än väcka starka känslor.

Att vi stressar genom vardagen och värdesätter materiella ting är bara mänskligt. Vi har byggt vår värld så. ”En ängel till låns” är en paus i den vardagen, en välbehövlig sådan, som ger oss ett nytt perspektiv. Ett, mycket viktigt, perspektiv som handlar om något större. Boken ställer många frågor, och författaren ger sinasvar. Det är viktigt, alla möter sorg och själsliga frågor på sitt sätt. Det som engagerar är just viljan, viljan att leva vidare. Viljan att förändra och kanske påverka andra i samma situation, eller de som beslutar i vårt samhälle. Boken blir inte bara en sorgeskildring utan en brandfackla – med livet som mål.

”En ängel till låns” blir ett arv som Humlan Milton ger till sin familj: Jocke, Malte, Tilde, Noah och, såklart, Calle.

“En ängel till låns” av Humlan Milton (Sivart förlag).

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: