Ange ditt sökord

Bihåleinflammation – omfattande och ökande hälsoproblem

Bihåleinflammation – omfattande och ökande hälsoproblem

Ökande förekomst av allergier och hög förekomst av infektioner gör rinosinuit (inlammation i näsa och bihålor) till ett stort problem sett till volym och hälsoekonomi. Nya rön visar att nasala steroider har god effekt vid bakteriell rinosinuit.

Annons:

Det ökande bruket av antibiotika och därtill ökande problem med resistensutveckling, har även bidragit till behov av välgrundade indikationer för antibiotika vid luftvägsinfektioner. Baserat på nya vetenskapliga rön rekommenderas nasala steroider som första behandling vid medelsvår akut bakteriell rinosinuit. Effekten är signifikant bättre än effekten av placebo, och i dubbel standarddos är nasala steroider mer effektiva än amoxicillin.

Definition av rinosinuit

Definitionsmässigt är rinosinuit ett inflammatoriskt tillstånd i näsa och bihålor, vilket omfattar två eller flera symtom. För att styra behandlingsvalet ska även sjukdomens svårighetsgrad avgöras med hjälp av en VAS-skala, där patienten skattar sina symtom. Sjukdomen kan sedan klassas som lindrig, måttlig eller svår.

Förekomsten av övre luftvägsinfektioner hos barn är fyra till åtta per år och hos vuxna upp till fyra. De flesta av dessa är virusorsakade, och cirka en till två procent av dessa insjuknanden kompliceras av bakteriell infektion. I Sverige beräknas cirka 150.000 läkarbesök orsakas av akut rinosinuit. Förekomsten för kronisk rinosinuit, inklusive näspolypos, är hos vuxna cirka två till fyra procent.
De internationella behandlingsriktlinjerna, EPOS, ger bra vägledning för behandling av patienter med akut eller kronisk rinosinuit med eller utan näspolyper och säger att:

• Rinosinuit är ett omfattande hälsoproblem och utgör en stor hälsoekonomisk belastning för samhället.
• Behandlingen ska grundas på väldefinierade sjukdomskriterier.
• Antibiotikaanvändningen vid rinosinuit är för hög.
• Nasala steroider har en plats vid behandling av akut rinosinuit.
Om du vill veta mer, se denna länk:
http://www.rhinologyjournal.com/epos2007/epos.pdf

Mer läsning:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: