Ange ditt sökord

Det som avgör om donation är möjligt eller inte är vilken kondition organen och vävnaderna är i, donatorns ålder är inte av betydelse.  Foto: Shutterstock

Det som avgör om donation är möjligt eller inte är vilken kondition organen och vävnaderna är i, donatorns ålder är inte av betydelse. Foto: Shutterstock

Behovet av organ större än tillgången

Fler organ än någonsin donerades under 2015. Det är såklart glädjande men fortfarande är behovet av organ större än tillgången uppger Socialstyrelsen.

Annons:

Totalt donerade 167 avlidna personer organ för transplantation förra året, vilket är en person mer än 2014.

Organens kvalitet viktigare än donatorns ålder 

Det som avgör om donation är möjligt eller inte är vilken kondition organen och vävnaderna är i, donatorns ålder är inte av betydelse. 

För att kunna bli organdonator finns alltså ingen åldersgräns, äldre donatorer kan ge sina organ till betydligt yngre mottagare så länge organen är av god kvalitet. Däremot finns vissa restriktioner. Patienten måste till exempel vårdas i respirator på en intensivavdelning när hen avlider. Personen i fråga måste också vara medicinskt lämplig och ha givit sitt medgivande för organdonation. 

De flesta väntar på en ny njure

De vanligaste organen som transplanteras från avlidna personer är njurar, lever, hjärta, lungor och bukspottskörtel. I vissa fall transplanterar man även tunntarmen. En donator kan rädda livet på upp till åtta personer.

Men trots rekordåret som var så är behovet av fler donatorer stort. En majoritet, 646 stycken, av alla de personer som väntar på ett nytt organ är i behov av en ny njure. En person som väntar på transplantation kan också vara i behov av flera organ. På väntelistan den 1 januari 2016 fanns ett behov av 825 olika organ. 

Så gör du för att bli donator

Den 11 januari 2016 fanns 1 560 298 personer registrerade i registret. Du som önskar bli donator kan anmäla dig till donationsregistret här 

Andra sätt att anmäla sin vilja att bli donator är att fylla i ett donationskort eller informera sina närstående om sin inställning till organ- och vävnadsdonation. 

Läs även:

Dagen då Ingela gav sin man en ny njure

 
Annons:

Källor:

Socialstyrelsen, Livsviktig.se 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: