Ange ditt sökord

Avskaffande av Systembolaget riskerar leda till ökat antal alkoholskador

Avskaffande av Systembolaget riskerar leda till ökat antal alkoholskador

Om Systembolaget avskaffades skulle alkoholrelaterad dödlighet, våld, rattfylleri och sjukfrånvaro öka kraftigt.

Annons:

Det hävdar forskare vid bland annat Stockholms universitet i en artikel som publiceras idag i den vetenskapliga tidskriften Addiction. Beroende på hur privatiseringen ser ut väntas konsumtionen öka med mellan 17 och 37 procent, vilket i sin tur skulle leda till en kraftig ökning av alkoholrelaterade skador.

Ny studie

– En privatisering av detaljhandeln med alkohol skulle påverka många av de faktorer som har stor betydelse för alkoholkonsumtionen: antal butiker, öppettider, marknadsföring och priser. Det är därför ett avskaffande av Systembolaget bedöms ge en så pass kraftig effekt, säger professor Thor Norström, Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet, en av de två svenska forskarna bakom studien.

Resultaten ska enligt forskarna inte ses som exakta förutsägelser utan prognoser – baserad på tidigare forskning – av vad ett avskaffande av Systembolaget skulle kunna leda till. Prognoserna stämmer dock väl med tidigare försök i Sverige: I Göteborgs och Bohuslän samt Värmlands län såldes starköl i livsmedelsbutikerna under en nio månaders försöksperiod på slutet av 60-talet, vilket nära nog tiodubblade ölförsäljningen i försökslänen. Mellan 1965 och 1977 såldes mellanöl i vanliga livsmedelsbutiker, vilket ökade den totala alkoholkonsumtionen med cirka 15 procent.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: