Ange ditt sökord

 I princip alla graviditetstester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Foto: Shutterstock

I princip alla graviditetstester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Foto: Shutterstock

Allt om graviditetstest

Funderar du på om du är gravid? Du kan göra ett graviditetstest på exempelvis en ungdomsmottagning, eller så köper du ett test i mataffären eller på apotek. Testerna ska vara lika säkra.

Annons:

Om graviditetstest

När ett ägg har befruktats och man har blivit gravid utsöndras hormonet hCG (human chorionic gonadotropin) i kroppen. Genom att mäta mängden hormon i urinen kan man få ett snabbt och säkert svar om graviditet. Det går att testa ungefär vid den tiden då mensen skulle ha kommit. Graviditetstest kan göras på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Eller så kan man köpa test på ett apotek, i mataffärer eller på internet och göra det själv. Testerna är lika säkra, men gör man testet på en mottagning kan man ofta få prata med en barnmorska direkt.

Du kan prata med en barnmorska om:

  • frågor kring graviditeten.
  • osäkerhet kring om du vill fortsätta graviditeten.
  • hur en abort går till och du kan få hjälp att komma i kontakt med en abortmottagning.
  • skydd mot graviditet.
  • vad man kan göra för att öka möjligheten att bli gravid.

När kan man testa?

Gör man testet för tidigt har inte hormonnivåerna stigit tillräckligt för att testet ska ge ett säkert svar. Då kan man göra ytterligare ett test någon vecka senare. I princip alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit. Om man har oregelbunden mens kan man lita på graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag eller försök till befruktning. Det finns vissa specifika test som kan göras redan innan mensen har uteblivit och det finns även test som kan visa hur länge man har varit gravid – läs på förpackningen för att se vad som gäller.

 Hur gör man?

Graviditetstest är någon forma av sticka som kan likna en plastpinne eller penna. Det finns en del som ska suga upp kiss för att mäta hCG-halten. När denna yta har fått kiss på sig ska testet läggas platt. Efter en viss tid kan man läsa av resultatet. Det fungerar på samma sätt om man gör test på en mottagning. Läs bruksanvisningen för att se exakt vad som gäller. För vissa test håller man stickan och kissar direkt på den medan andra test kan doppas i en mugg med kiss. Efter bara några minuter kommer svaret på testet. Vissa test visar på en graviditet genom att det bildas ett streck bredvid ett kontrollstreck. Digitala tester kan visa resultatet med en symbol eller text.

 Efter graviditetstestet

Alla test anses mycket tillförlitliga om man följer instruktionerna i bruksanvisningen. hCG-nivån kan vara förhöjd i en månad efter ett missfall eller en abort. Många känslor kan komma efter ett test och ingenting är rätt eller fel att känna. Kanske känner du glädje, lättnad eller sorg och ibland växlar känslorna. Om du har frågor eller funderingar efter ett graviditetstest ta gärna kontakt med en ungdoms- eller barnmorskemottagning.

Förhindra graviditet

Det finns två sätt att förhindra en graviditet om man har haft oskyddat sex. Man kan antingen få en kopparspiral insatt på exempelvis en ungdomsmottagning, inom fem dygn efter det oskyddade samlaget. Man kan även ta ett akut p-piller, som kan fås på en ungdomsmottagning eller köpas på ett apotek. Detta bör också tas inom de närmaste dygnen efter samlaget.

 

 

 

Annons:

Källor:

1177

umo.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: