Ange ditt sökord

Allt fler seniorer går på gym

Allt fler seniorer går på gym

Överallt hör man i dag om hur viktigt det är för hälsan att man äter rätt och motionerar regelbundet. För en del känns det tillräckligt att ta en längre promenad några gånger i veckan medan andra söker sig till andra träningsformer. Men vilka är det egentligen som tränar på gym och hur ser åldersfördelningen ut där?

Annons:

Att träna kan i dagens jäktiga samhälle ibland ses som ännu ett måste som ska hinnas med, men för många är det också en slags avkoppling där man stänger ute allt annat för att bara rå om sig själv en stund. Hur som helst så finns det många positiva effekter att vinna genom regelbunden träning och allt fler lägger in dessa rutiner i sin vardag. Både äldre och yngre tycks generellt ha bättrat på sina vanor och på gymmen finns i dag många roliga alternativ för alla åldrar.

Ett besök på Sportlife’s gymanläggning i Älvängen visar att träning bland seniorer har ökat stadigt sedan starten för cirka fem år sedan. Här kan man välja att träna i grupp på något av alla de pass som erbjuds eller att träna på egen hand i styrketräningsrummen som har både konditionsmaskiner och vikter.

– Vi jobbar för att människor i alla åldrar ska kunna träna och ha det trevligt tillsammans. Idag har vi en bra blandning på åldrarna och närmare 70 av våra cirka 1500 medlemmar är över 55 år, säger Susanne Sebestyén, personalchef på sportlife.

Plats för både träning och möten

Jag träffar Torbjörn Gulbrandsen 86 år och Margareta Dahlberg 60 år. De har tränat på anläggningen i tre respektive två år och båda trivs mycket bra.

– Tidigare promenerade och cyklade jag en hel del, eller åkte skidor när det var möjligt, säger Torbjörn. Att jag började träna här har jag inte ångrat för ett ögonblick! Det håller mig i skick och ger mig den sociala biten som man annars kan sakna när man lever ensam.

Gymmet fungerar lika mycket som en mötesplats som en träningsplats för Torbjörn, som trivs med att komma ut bland folk. Oftast tränar han tillsammans med en kamrat, 30 minuter motionscykel och sedan styrketräning, tre gånger i veckan. Det brukar bli cirka två timmar varje gång och då håller han ofta på lite längre än sin kamrat. Jag kan inte bli annat än imponerad av att han tränar så regelbundet och inte verkar hitta på några ursäkter för att stanna hemma i soffan i stället.

– Jag trivs så bra här, säger Torbjörn. De maskiner som finns här tillfredställer mitt behov av träning och jag störs inte heller av musiken. När jag är hemma brukar jag dock stänga av radion och ha det tyst. Varför vet jag egentligen inte, ler han.

Knäprotesen håller

Torbjörn har en protes i höger knä som kan besvära lite ibland när han tränar. Men han tycker att det fungerar bra ändå. Doktorn hade dessutom sagt att protesen skulle hålla i cirka tio år efter operationen och nu har det gått snart femton år.

– Jag kommer träna så länge hälsan tillåter! Avslutar Torbjörn, och jag låter honom återgå till den magövningsmaskin han satt vid när vi påbörjade vårat samtal.

På just den här anläggningen finns inga tider vikta speciellt för seniorer eftersom man hellre ser att alla tränar tillsammans. Man har dock samarbetat med kommunen, folkhälsosamordnare och PRO och haft öppet hus för åldersgruppen 55+. Ibland anordnas seniordagar med rabatterade träningskort och 30 procent rabatt på ordinarie pris gäller alltid på alla kort.

Susanne säger att intresset bland seniorerna fördelas ganska jämnt mellan att gå på pass och att träna inne i styrketräningsalarna. Hon har inte fått några direkta önskemål eller negativa reaktioner från denna grupp av medlemmar utan de verkar trivas bra med det upplägg som gäller.

– Det är en aktiv grupp som tränar här varje måndag, onsdag och fredag. De brukar stå och hänga på dörren när jag kommer och låser upp på morgonen, berättar Susanne Sebestyén.

Margareta Dahlberg är en av dem. Hon har tränat här i två år och dessförinnan tränade hon på anläggningen i Kungälv, också där i två år. Innan hon började gå på gym tränade hon däremot ingenting alls. Hon är i dag sjukpensionär efter att tidigare ha arbetat med grönsaker i en matvarubutik. Arbetet innebar många tunga lyft vilket bland annat slet på hennes rygg.

– Jag tycker om att träna och ser det i första hand som en sysselsättning nu när man är sjukpensionär, säger Margareta. Men både ryggen och allt annat känns mycket bättre nu och det är skönt att hålla igång! Margareta brukade förut träna bodypump som är en gruppträningsform med stång och vikter där man går igenom alla stora muskelgrupper i kroppen. Man kan själv välja hur tunga vikter man vill lägga på stången och därmed anpassa träningen efter sin egen förmåga.

– Jag tyckte det var en mycket rolig träningsform, men tyvärr fick jag sluta på grund av att det blev för tungt för mina knän, berättar Margareta.

I dag tränar hon i stället kondition och styrka ihop med sin brorsdotter inne i styrketräningssalen. Utöver träningspassen är hon ute och går en halvtimme till en timme varje dag. Detta började hon med för att hennes blodsockervärden var för höga och hennes läkare rekommenderade henne mera motion om hon ville undvika mediciner.

– Jag vill låta bli att ta mediciner om det är möjligt, säger Margareta. Och på frågan om hon kommer att fortsätta att träna regelbundet är svaret ett solklart JA!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: