Ange ditt sökord

Foto: Andreas Lundberg

Foto: Andreas Lundberg

Agneta Sjödin – balans gör mig gott!

Agneta har gjort en resa som inkluderar både glamour, fart och fläkt likväl som eftertänksamhet och ett stort behov av att gå in i sig själv. Idag har hon insett vikten av att ha balans, vilket gör att hennes författande i kombination med programledarrollen passar henne som hand i handsken.

Annons:

Redan tidigt var Agneta intresserad av sång och teater och hon såg framför sig en karriär som skådespelare. Ödet ville annorlunda och hon blev tillfrågad att jobba framför kameran efter att ha jobbat med ljussättningen.

Saknade tid för reflektion

Agneta berättar att det hela började överraskande som en tillfällighet och att karriären sedan snabbt satte fart.

– Jag hängde då i taket och riktade strålkastare. På en vecka gick jag från jeans, boots och avklippta skinnhandskar till klänning, högklackat och målade naglar. Förvandlingen var total och en ny resa började i mitt liv. Det har varit oerhört roligt och spännande. Dels har jag träffat många intressanta människor som jag annars inte skulle haft förmånen att prata med och dels att få resa, som i TV-programmet ”Jakten på röda rubinen”. Det var ett fantastiskt äventyr där vi flög helikopter över Mexico city, landade med helikopter på Mont Blanc, sprang efter tåg i Tunisien och klättrade uppför pyramider.

Hon trivdes bra med arbetet, men privat började hon så småningom må rätt dåligt. Det fanns ett behov som inte kunde uppfyllas enbart med jobbet och tid för reflektion saknades. Hon jämförde sig med andra och hade många obesvarade frågor.

– Jag tvivlade på vem jag var och kunde känna en stor tomhet inombords.

Har gått i terapi

Agneta har under många år gått i terapi och gör det fortfarande då och då. Detta har hjälpt henne att komma vidare och att själv kunna hitta svar på sina frågor. Hon poängterar dock vikten av att det inte handlar om att älta motgångar eller jobbiga situationer i sin barndom, utan mer om att få insikt för att sen kunna gå vidare och se framåt. En brytpunkt i hennes liv var runt 2004, då Agneta beslöt sig för att starta ett nytt kapitel i sitt liv. Hon började skriva. Hennes första bok, ”Vändpunkter”, handlar om människor som drabbats av motgångar och förändrat sina liv. Det har hunnit bli fem utgivna böcker, alla med andlighet som röd tråd. Agneta har alltid varit andlig, trots att hon inte vill höra hemma i någon specifik religion.

– I skrivandet får jag utlopp för min reflekterande och mer introverta sida, vilket till viss del har fyllt tomrummet jag tidigare kände. Mitt mål är att skriva böcker med ett budskap och som berör. Min nya bok ”Flicka till paradiset” handlar just om en tjej som hittar sin egen inre kraft, som jag tror att vi alla bär inom oss. Det gäller bara att våga lita på sig själv och sin intuition, menar Agneta.

När hon skriver kommer ofta en idé eller en titel till henne och sen växer historien successivt fram. Men det kan ske många förändringar under gång. I sin senaste bok fick hon snabbt fram en av huvudpersonerna, medan tjejen Yemen tog längre tid att hitta. Boken är inte självbiografisk, men visst finns det delar av henne själv i allt hon skriver.

– Nu sitter jag med nästa bokidé, men eftersom det har varit hektiska dagar, tar det längre tid att få fram en handling. Vi har precis spelat in TV-programmet, ”Herr & Fru”, som kommer sändas under våren. Kända, gifta par tävlar med andra likasinnade och vinsterna går till välgörenhet. Det jag gör får gärna vara roligt, men helst även ha ett högre syfte.

Att hitta en balans är viktigast

Med åren har hon insett att det viktigaste inte är att meditera halva dagarna eller att vara med i så många TV-shower som möjligt, utan att hitta balansen som känns rätt för just henne. När hon skriver blir hon osocial och introvert och därför behöver hon även programledarrollen som istället är social och ”fartig”.

– Jag har insett vikten av att bejaka båda sidor hos mig själv; behovet av att gå in i mig själv å ena sidan och att få vara utåtriktad och omgiven av vänner å andra sidan.

Hälsa för Agneta är just att hitta balans. Att lyckas få tid för sig själv, likväl som för arbete, relationer och sin dotter Maja. Det är viktigt att ge fokus både till den fysiska, mentala och andliga hälsan.

– Jag gillar att träna och promenerar en timme varje dag och man hittar mig ofta på gymmet, där det blir gruppträning av olika slag. Det ger mig energi! Äter jag för mycket onyttigheter mår jag inte bra. Därför äter jag hyfsat bra och tänker på att få i mig fibrer och mycket grönt och frukt. Dessutom tar jag kosttillskott, bland andra omega 3 och mjölksyrabakterier.

Dottern Maja är förstås en stor och viktig del av Agnetas liv och hon känner sig lyckligt lottad som har en stark och varm relation till sin dotter, även nu i tonåren.

– Jag har inte märkt av några ”tonårsuppror”, utan vi har en fantastisk relation, med en stor portion vänskap och mycket kärlek. Dessutom blir det många spännande diskussioner.

Framtidsdrömmar finns, kanske medverka i en långfilm eller spela in en skiva. Men det verkar ändå som att Agneta är rätt nöjd med livet som det är – just här och nu.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: