Ange ditt sökord

Vid affektanfall kan barnet i värsta fall tappa andan och svimma, men det är ofarligt. Foto: Shutterstock

Vid affektanfall kan barnet i värsta fall tappa andan och svimma, men det är ofarligt. Foto: Shutterstock

Affektanfall hos barn

Små barn kan gråta eller skrika tills de tappar andan och svimmar. Det kan kännas otäckt men är ofarligt. Affektanfall hos barn är ingen sjukdom utan en variant på ett normalt beteende och som utlöses av mycket starka känslor. Som förälder ska man försöka att behålla lugnet och finnas nära barnet tills det går över.

Annons:

Affektanfall

Små barn, vanligtvis vid ett till två årsålder, kan gråta eller skrika så mycket att de tappar andan och svimmar. Barnet kan även svimma utan att skrika. Detta kan förekomma från sex månaders ålder till sex års ålder. Det kallas för affektanfall och kan se otäckt ut, men är ofarligt. Det kan förekomma då och då eller flera gånger varje dag. Affektanfall kan vara ärftliga och tillståndet kan även kallas affektkramp eller affektsvimning, trots att det inte har någonting med krampsjukdom eller epilepsi att göra. Affektanfall är relativt vanligt hos små barn, ungefär fem av 100 drabbas. Det är ingen sjukdom utan snarare en variant på ett normalt beteende i en känslig ålder.

Orsak till affektanfall

Anfallen orsakas av starka känslor, så kallade affekter. Det kan handla om till exempel smärta, rädsla, ilska eller besvikelse. Vanligaste utlösande känslorna är ilska eller rädsla.

Symtom vid affektanfall

Barnet blir vanligtvis okontaktbar, skriker, tappar andan, blir blek i ansiktet och kan få en blåaktig färg runt munnen. Hen kan även tappa medvetandet en kort stund. Barnet blir ofta slapp i kroppen, men en del kan bli stela och det kan rycka i armar och ben. Kort därpå börjar barnet andas som vanligt igen, men det kan ta några sekunder innan man kan få kontakt med hen igen.

Egenvård

Stanna hos barnet under anfallet, håll hen i famnen eller sätt dig ner för att finnas nära. Bibehåll lugnet även om det kan vara svårt och prata lugnt med barnet. Man kan prova att massera barnet.

Söka vård

Kontakta bvc eller vårdcentralen om det är första gången ditt barn får ett anfall eller om anfallen kommer flera dagar i rad eller är längre än vad de brukar.

Behandling vid affektanfall

Affektanfall är inte farligt och de försvinner med tiden. Det bästa är att försöka leva som vanligt och att inte överbeskydda barnet genom att undvika upprörande situationer. Annars finns en risk att man som förälder inte vågar sätta gränser för barnet av rädsla för ett anfall och därmed i värsta fall kan förstärka barnets beteende. Prata med bvc om du är orolig eller behöver stöd. Det kan vara bra att berätta om anfallen för exempelvis förskolan, så att de vet hur de ska agera vid ett eventuellt anfall. Så småningom lär man sig att känna igen när ett affektanfall är på gång. Då kan man försöka att avleda så att hen stannar upp i sin reaktion och hämtar andan. Affektanfall kräver ingen medicinsk behandling.

 

 

Annons:

Källor:

1177

sjukhus.nu

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: